Vlada napoveduje tudi nove ukrepe. Foto: RTV SLO
Vlada napoveduje tudi nove ukrepe. Foto: RTV SLO
O tajkunski zakonodaji

Konec nepreglednim prevzemom
S tem in z ukrepi, ki sledijo, želi vlada narediti konec nepreglednim prevzemom, ki naj bi izčrpavali prevzeta podjetja. Menedžerji bodo morali ob prevzemih Agenciji za trg vrednostnih papirjev poslati izjavo, da za posojilo, s katerim plačajo prevzem, niso zastavili delnic ali drugega premoženja podjetja, ki ga prevzemajo. V opoziciji trdijo, da so v zakonu nekatere pomanjkljivosti, zato učinka ne bo.

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je sicer v kratkem napovedal nove spremembe prevzemne zakonodaje, s katerimi bodo določila iz zakona prenesli še na večji del nejavnih družb. V vladnem postopku so tudi spremembe zakona o gospodarskih družbah, ki bodo urejale pripojitev prevzemnika in ciljne družbe.

Protitajkunski boj ne sega daleč nazaj
Vladni boj proti tajkunom pa seveda ne sega daleč nazaj. Začel se je po predsedniških volitvah, ko je premier Janez Janša preveril zaupnico njegovi vladi v parlamentu in jo tudi dobil, nato pa napovedal boj proti tajkunom. Vnel se je hud besedni dvoboj med Janšo in prvim človekom Pivovarne Laško, Boškom Šrotom, tudi sicer pa je Janša vedno govoril, da med najbogatejšimi Slovenci ni članov SDS-a in da je to stvar prejšnjih vlad.

Posledica napovedi boja proti hitrim dobičkarjem so ti zakoni, ki naj bi onemogočili hitre prevzeme in bogatenje posameznikov.

O tajkunski zakonodaji