Opozicija in koalicija se ne strinjata glede tega, ali bi bilo vse okužene stanovalce treba umakniti iz domov. Medtem ko v Levici menijo, da bi s tem zajezili širjenje okužbe znotraj domov, je bilo iz koalicijskih vrst slišati, da so domovi ravnali ustrezno in da je vnos okužb posledica predvsem počasnih in neustreznih ukrepov prejšnje vlade. Foto: EPA
Opozicija in koalicija se ne strinjata glede tega, ali bi bilo vse okužene stanovalce treba umakniti iz domov. Medtem ko v Levici menijo, da bi s tem zajezili širjenje okužbe znotraj domov, je bilo iz koalicijskih vrst slišati, da so domovi ravnali ustrezno in da je vnos okužb posledica predvsem počasnih in neustreznih ukrepov prejšnje vlade. Foto: EPA

Odbora DZ-ja za zdravstvo ter za delo, družino, socialne zadeve in invalide sta skupno sejo nadaljevala že drugič. Prvič so sejo, ki so jo sklicali na zahtevo poslanske skupine Levica, po večurni predstavitvi stališč predstavnikov stroke prekinili in naslednjič nadaljevali s poslansko razpravo. Tudi to so morali prekiniti zaradi drugih obveznosti, z glasovanjem o sklepih pa so jo danes vendarle zaključili.

Zavrnili so vse predloge sklepov predlagateljev, s katerimi bi odbora med drugim ugotovila, da Slovenija ni učinkovito zaščitila prebivalcev domov starejših občanov in da morata pristojni ministrstvi spremeniti strategijo boja proti okužbi z novim koronavirusom v domovih ter postopke obravnave zdravih in okuženih prebivalcev.

So pa člani odborov podprli pozneje predlagane sklepe koalicije, s katerimi so ugotovili, da do 13. marca vlada ni pravočasno poskrbela za zaščitno opremo in ukrepe v domovih, po tem datumu pa je nova vlada zagotovila opremo in izvedla ustrezne ukrepe, ki so preprečili drastične posledice epidemije v domovih. Vladi ter ministrstvoma za zdravje in delo sta odbora še naložila pripravo enotnega in strokovno utemeljenega protokola za preprečevanje širjenja okužbe v domovih, o katerem morajo poročati odboroma. Ministrstvi so tudi pozvali k pripravi poročila o stanju zdravstvene in negovalne službe v domovih na dan 13. marca s projekcijo realnih potreb, ki ga morata odboroma posredovati v 60 dneh.

Pristojna odbora vladi naložila pripravo protokola za preprečevanje širjenja okužb v domovih

Poslanec Levice Primož Siter je bil ob tem kritičen do "slabega načrtovanja seje". "Govorimo o situaciji, ki zahteva nujno in takojšnjo akcijo, strokovno in politično. Državni zbor pa si je dovolil to stvar zavlačevati," je dejal in spomnil, da je od vložitve sklica seje minilo sedem tednov, v katerih bi glede na urnik DZ-ja sejo že lahko izpeljali v celoti. Nasprotno je poslanka SDS-a Mojca Škrinjar opomnila, da je bilo sejo odborov ob prostorski stiski in upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom nemogoče organizirati drugače.

Tudi sicer je razpravo zaznamovalo različno videnje dogodkov poslancev Levice in koalicije. Nekaj strinjanja so našli glede opozoril o kadrovskih težavah domov za starejše in njihovi prezasedenosti, na nasprotnih bregovih pa so ostali glede tega, ali bi bilo vse okužene stanovalce treba umakniti iz domov. Medtem ko v Levici menijo, da bi s tem zajezili širjenje okužbe znotraj domov, je bilo iz koalicijskih vrst slišati, da so domovi ravnali ustrezno in da je vnos okužb posledica predvsem počasnih in neustreznih ukrepov prejšnje vlade.

Željko Cigler iz Levice je poudaril, da je bil dostop do bolnišnice za veliko oskrbovancev domov praktično ustavljen. "Pri tem niso imeli nobene besede. To se ne sme ponoviti", je pozval. Po oceni poslanke SDS-a Alenka Jeraj pa je vsak bolnik, ki je potreboval bolnišnično zdravljenje, to tudi dobil. Poslanec LMŠ-ja Jani Möderndorfer se ni mogel strinjati, da so bili vsi zdravniki super. "Tudi v vseh domovih niso super delali, nekateri so zaprli vrata za zunanjo strokovno pomoč," je opomnil.

Poslanka SMC-ja Mojca Žnidarič je bila kritična do zahtev za seje, ki temeljijo le na medijskih objavah in ki lahko naredijo več škode kot koristi. Kot je dejala, so bili vpisni listi dobrodošli pri nadomestnih zdravnikih, medijske objave pa so jih prikazale izkrivljeno. Po mnenju poslanke NSi-ja Tadeje Šuštar obravnavano vprašanje ni primerno za DZ, saj se spuščajo na raven strokovnih vprašanj in odločitev. "Ruši se zaupanje med zdravniki in bolniki oziroma varovanci," je opozorila. Boji se, da zaradi iskanja težav tam, kjer jih ni, ne bo nihče več upal sprejemati odgovornosti in prevzemati hudih obremenitev, saj ne bo želel tvegati pogroma. Jurij Lep iz DeSUS-a pa je poudaril, da smo iz prvega vala dobili izkušnje, iz katerih je treba graditi strategijo za naprej.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič je ob tem pojasnila, da se domovi trudijo uveljavitvi sistem socialne oskrbe. Eden od vidikov te je, da se stanovalcu, če je to mogoče, zdravstvena oskrba nudi v domu, in ne v bolnišnici. "To je tudi želja večine stanovalcev in svojcev," je dejala.