Sežanski zdravstveni dom so inšpektorji letos obiskali kar 11-krat. Foto: Televizija Slovenija
Sežanski zdravstveni dom so inšpektorji letos obiskali kar 11-krat. Foto: Televizija Slovenija

In kakšen je rezultat 32 inšpekcijskih nadzorov? Izdali so en opomin.

V Zdravstvenem domu Sežana so letos inšpektorji opravili že 11 nadzorov v cepilnem centru. Nepravilnosti niso našli. "Nam pa vzame zelo veliko časa pripravljanje seznamov, tudi sami obiski inšpektorjev nam vzamejo zagotovo dve uri na dan," opozarja Mateja Prelc, pomočnica direktorice za zdravstveno nego.

Zelo pogosto so bili tudi v Kočevju, kar desetkrat, izdali so jim le eno opozorilo, čeprav so ravnali po navodilih NIJZ-ja. Na vprašanje, zakaj so pri njih tako pogosto, pa so jim neuradno dejali, da naj se zahvalijo kar medijem, ki stalno poročajo o njih.

"Ti nadzori so bili izvedeni brez ugotovitev o nepravilnostih, vzeli so nam pa veliko dela, potrpljenja in živcev. Veseli smo, da smo bili pogledani in je vse v redu, osebno pa mislim, enako tudi moji sodelavci, da je bilo teh nadzorov preveč," pravi direktorica zdravstvenega doma v Kočevju Polona Vidič Hudobivnik.

V Postojni so bili zdravstveni inšpektorji sedemkrat, v Idriji štirikrat, napak niso našli.

"Želeli smo, da je teh nadzorov nekaj manj, ker tudi po sistemu ISO-standarda se naredi nadzor, nato se pusti čas, da se sistem dobro prime in se nadzor ponovi po določenem času, ne da je bil tako rekoč dnevni ali tedenski nadzor," pojasnjuje direktorica postojnskega zdravstvenega doma Irena Vatovec.

"V tem trenutku, ko si vsi prizadevamo, da bi čim več ljudi precepili in testirali, je to res samo še dodatno breme," dodaja tudi Tomaž Glažar, direktor ZD-ja Idrija.

Odgovorov zdravstvenega inšpektorata še nismo dobili. Vprašali smo jih, koliko nadzorov so opravili in koliko nepravilnosti so našli? In še, zakaj so na primer v Sežano, potem ko v osmih nadzorih niso našli nobene napake, šli v zelo kratkem času še devetič, desetič in enajstič. V zdravstvenih domovih menijo, da bi bilo bolje, če bi pristojno ministrstvo za zdravje že decembra vzpostavilo centralni register cepljenja, saj bi imeli potem ves čas pregled nad delom cepilnih centrov in ne bi s pretiranimi nadzori oteževali dela že tako preobremenjenim zdravstvenim delavcem.

Zdravstveni domovi se pritožujejo nad pretiranim nadzorom