Rekordno nizka podpora, ki jo Pahorjevi vladi kažejo raziskave javnega mnenja, premierja ne vodijo k odločitvi o prekinitvi mandata. Sem in tja se ga vendarle poloti kanček utrujenosti ... Foto: BoBo
Rekordno nizka podpora, ki jo Pahorjevi vladi kažejo raziskave javnega mnenja, premierja ne vodijo k odločitvi o prekinitvi mandata. Sem in tja se ga vendarle poloti kanček utrujenosti ... Foto: BoBo

Kljub rekordno nizki javnomnenjski podpori vladi ne namerava odstopiti z mesta predsednika vlade, je po seji zbranim novinarjem dejal premier Borut Pahor. Prav tako se, kot je zagotovil, ne ukvarja z razmišljanji, ali ga bo na mestu predsednika vlade zamenjal kdo drug. Po njegovi oceni ima sicer vsakdo legitimno pravico, da razmišlja o zamenjavi oblasti. "Dokler pa bom imel mandat voditi vlado, bom predano in do konca opravil svojo dolžnost," je zatrdil.

Slovenija je v varni coni
Na radarju, ki loči države v coni tveganja in v varni coni, se Slovenija uvršča v varno cono, je na isti novinarski konferenci po seji vlade dejal Pahor. Okrevanje sicer ni tako hitro, kot bi si želeli, je dejal ter dodal, da si bo vlada v drugi polovici mandata prizadevala za okrepitev konkurenčnosti. "Če nam bo opozicija pri tem kakor koli pomagala, ji bomo samo hvaležni," je Pahor komentiral kritiko prve polovice mandata vlade, ki jo je prejšnji teden izrekel predsednik SDS-a Janez Janša. Opozicija je za to, da kritično gleda rezultate vlade, je dodal in ugotovil, da tudi druge vlade v trenutnem položaju niso deležne pohval opozicije.

Premier je ob tem spomnil, da je bila Slovenija med prvimi državami, ki so se lotile priprave strategije za izhod iz krize, v katero je bil pahnjen ves svet. Vladi ni mogoče oporekati, da v prvi polovici mandata ni storila veliko, je menil. Prihodnosti si ni upal napovedovati, je pa izrazil upanje, da bo Slovenija še naprej gospodarsko okrevala. "Menim, da nas čakajo boljši časi in morda postopoma tudi dvig standarda," je še dejal.

(Ne)dejanja Simone Dimic premier ne komentira. Namesto njega jih Franco Juri.
Odločitve nekdanje vodje njegovega kabineta Simone Dimic, da ne pride na zaslišanje pred Komisijo za preprečevanje korupcije, Pahor ni želel komentirati, saj procesov, ki tečejo, nikoli ne komentira, je dejal. Je pa naročil, naj v kabinetu razčistijo nejasnosti glede poskusa vročitve vabila Dimičevi za zaslišanje pred komisijo.
"Obnašanje bivše vodje kabineta predsednika vlade Simone Dimic, ki se zaslišanja pred Komisijo za preprečevanje korupcije ni udeležila, je nesprejemljivo, saj je v tej gesti razbrati aroganten poskus izigravanja in ponižanja pravne države s strani nekoga, ki se očitno čuti del domnevno nedotakljive elite," pa je v svoji izjavi zapisal poslanec koalicijskega Zaresa Franco Juri. "Da to počne do nedavnega visoka uslužbenka vlade, ki je uživala maksimalno in nikoli preklicano zaupanje predsednika vlade in je imela velik vpliv pri številnih operativnih odločitvah premjerjevega kabineta, je vredno najodločnejše obsodbe politike, ki verjame nujnosti neoviranega delovanja pravne države. Hkrati je obžalovanja vredno tudi neprepričljivo pojasnjevanje okoliščin neuspele vročitve vabila Dimičevi s posredovanjem kabineta predsednika vlade. Predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič je namreč v današnji izjavi za javnost dejal, da je komisija skušala vročiti vabilo Dimičevi preko kabineta predsednika vlade v času, ko je bila še vedno zaposlena v kabinetu," sklene Juri.