Policija svetuje voznikom: Previdno pri (pred)prazničnem nazdravljanju! Foto: EPA
Policija svetuje voznikom: Previdno pri (pred)prazničnem nazdravljanju! Foto: EPA
Alkohol vzrok največ nesreč

Vabimo vas, da svoje slike in videoposnetke decembrskega praznovanja delite z nami tako, da jih objavite na Mojem spletu.

Kot sporoča sektor za prometno policijo, je "stalni vzrok" za prometne nesreče alkohol. Veliko alkoholiziranih voznikov je pričakovati prav v "veselem decembru", zato je policija nadzor na cestah okrepila. Ugotavlja namreč, da je delež vinjenih povzročiteljev prometnih nesreč vse večji ravno pri tistih prometnih nesrečah, ki se končajo s smrtnim izidom. Alkohol je eden izmed vzrokov za nesreče, ki jih spremljajo neprilagojena hitrost, nepravilna smer vožnje, neupoštevanje prednostnih pravil, nepravilno prehitevanje.

Več o ugotovitvah policije lahko izveste iz njenih dokumentov.

Vinjeni voznik nevarnost za vse udeležence v prometu, tudi zase


Kot je mogoče prebrati na spletnih straneh policije, alkohol vpliva na delovanje vseh funkcij, pomembnih za varnost v prometu. Tako se poslabša sposobnost zaznavanja, reakcije se upočasnijo, slabše se zaznava rdečo barvo in prilagaja na svetlobne spremembe, zmanša se pazljivost, podaljša reakcijski čas, pojavijo se motnje pri ravnotežju, zoži se zorni kot. Poleg tega alkohol vpliva na delovanje človekove "osebnostne zavore", ki zagotavlja socialno prilagojeno vedenje.

Policija je zaradi vseh navedenih razlogov leta 2007 povečala delež odrejenih preizkusov alkoholiziranosti z alkotestom ter strokovnih pregledov, "kar je vsekakor vplivalo na to, da je delež pozitivnih alkotestov in strokovnih pregledov nekoliko večji".

Alkohol vzrok največ nesreč