Pozivi k odstopu sodnikov so sredstvo političnega boja, so zapisali na vrhovnem tožilstvu. Foto: BoBo
Pozivi k odstopu sodnikov so sredstvo političnega boja, so zapisali na vrhovnem tožilstvu. Foto: BoBo

Po odločitvi Okrajnega sodišča v Ljubljani, da je proces v zadevi Patria zastaral za vse tri obtožene, Janeza Janšo, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča, so se pojavili pozivi k odstopu generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše, članov sodnega sveta in Državnotožilskega sveta ter posameznih sodnikov.

"Tovrstni pozivi niso nič drugega kot sredstvo političnega boja, v katerem pravosodje, ne samo, da ne more, temveč tudi ne sme sodelovati," so sporočili iz urada Zvonka Fišerja.

V javnosti se uspešnost dela tožilstva pogosto ocenjuje skozi prizmo doseženih obsodb, še posebej v odmevnih zadevah. V tem kontekstu se razveljavljene sodbe, ponovljena sojenja in oprostilne sodbe prikazujejo kot neuspeh tožilstva, zastaranja pa kot neuspeh pravosodja nasploh. "Takšno poenostavljanje je napačno in škodljivo. Naloga sodnega sistema namreč ni obsojanje, temveč zagotavljanje pravičnega sojenja," so še zapisali.

Tarča ob 20. uri o stanju v pravosodju
Zadeva Patria je končana, afera je ugasnila z zastaranjem in ne razsodbo – bodisi oprostilno bodisi obsodilno. Koliko je še takšnih primerov in zakaj? O najbolj razvpitih primerih in o tem, kaj smo se iz njih naučili, bodo v studiu Tarče z voditeljem Boštjanom Anžinom analizirali gostje: minister za pravosodje Goran Klemenčič, odvetnik Marko Bošnjak, Matej Avbelj, dekan Fakultete za državne in evropske študije, podpredsednica Vrhovnega sodišča Nina Betetto in odvetnik Boštjan Penko.

Pri zastaranju sicer ne pride do vsebinske odločitve o krivdi, a gre za uveljavitev splošnega civilizacijskega načela, da kazenski pregon zoper posameznika ne more trajati v nedogled, poudarjajo.

"Pravosodja v nobenem primeru ni dopustno potiskati v vlogo potrjevalca v javnosti ustvarjenega prepričanja o posameznikovi krivdi ali nedolžnosti. Pozivi k odstopom zaradi izida postopkov in posplošeni dvomi o kakovosti našega dela, ki smo jim priča v tem in nekaterih drugih javno odmevnih postopkih, pa pomenijo prav to," sporočajo.

Na odločitev sodišča o ustavitvi postopka zaradi zastaranja v zadevi Patria je mogoča pritožba v osmih dneh. Na vrhovnem tožilstvu so pojasnili, da tožilec Andrej Ferlinc še ni sprejel odločitve o morebitni pritožbi.