Györkös Žnidarjeva je znova zavrnila očitek, da Slovenija ni bila pripravljena na drugi val prebežnikov:
Györkös Žnidarjeva je znova zavrnila očitek, da Slovenija ni bila pripravljena na drugi val prebežnikov: "Očitek o nepripravljenosti se ne ujema niti z dejanskim stanjem na terenu, kaj šele z vsemi ukrepi, ki jih je vlada povzela in ki se kažejo tudi v dobri pripravljenosti naših operativnih služb." Foto: BoBo

Györkös Žnidarjeva je na seji DZ-ja v odgovoru na vprašanje poslanca SDS-a Vinka Gorenaka dejala, da zakonski predlog prinaša spremembe v smislu zagotavljanja hitrejših postopkov in pa tudi v smislu prevetritve standardov obravnave.

Gorenak je ministrico ob tem spomnil, da je že SDS vložil svoj predlog spremembe zakona o mednarodni zaščiti, ki bo imel pri parlamentarni obravnavi prednost pred vladnim predlogom. Zato je vlado pozval, naj pripravi hibridni zakon.

Ministrica je pojasnila, da Slovenija v določenem segmentu schengenski sporazum še vedno izvaja, v določenem pa ne zaradi množičnega prihoda prebežnikov. Pri tem je poudarila, da niti nacionalna niti evropska zakonodaja nista prilagojeni za prihod tolikšnega števila ljudi na mejo.

Sicer je ministrica postregla še s podatkom, da Sloveniji trenutno pomaga 189 tujih policistov - 52 jih je iz Madžarske, 26 iz Estonije, 20 iz Češke, 20 iz Latvije, 20 iz Litve, 20 iz Slovaške, 14 iz Avstrije, 11 iz Nemčije in pet iz Francije. Potekajo pa tudi že pogovori za sklenitev dogovora o sodelovanju tujih policistov iz Romunije, Bolgarije, Italije, Nizozemske in Velike Britanije, je še dodala Györkös Žnidarjeva.