Prijatelj je od sobote v priporu. Ta lahko traja največ šest mesecev. Foto: MMC RTV SLO
Prijatelj je od sobote v priporu. Ta lahko traja največ šest mesecev. Foto: MMC RTV SLO
Parlament
Sodišče bo o priporu poslanca obvestilo tudi državni zbor, ki bo obvestil mandatno-volilne komisije parlamenta. Foto: MMC RTV SLO
Kje so meje političnega dogovarjanja?

Državni zbor je bil o priporu že obveščen.

Sodišče je o priporu poslanca že obvestilo državni zbor, ta pa bo mandatno-volilno komisijo parlamenta. Organi pregona sicer dovoljenja državnega zbora za priprtje poslanca ne potrebujejo. O Prijateljevem priporu bodo na prvi naslednji redni seji obveščeni tudi drugi poslanci. Mandatno-volilna komisija se bo za zaprtimi vrati sestala v torek ter odločala o tem, ali kazenski pregon dovoli ali poslancu podeli imuniteto, je dejal njen predsednik Dušan Kumer. Dodal je, da se Prijatelj na imuniteto sicer ne sklicuje.

Teoretične možnosti za opravljanje poslanskega mandata iz zapora obstajajo
Prijateljeva odvetnika Silvan Jakin in Dejan Marković bosta imela po izdaji pisnega sklepa 24 ur časa za vložitev pritožbe, ki sta jo že napovedala, nato pa mora zunajobravnavni senat o tem odločiti v 48 urah. Zunajobravnavni senat sicer lahko po 30 dneh pripor podaljša še za dva meseca, vrhovno sodišče pa še za tri mesece. Pripor lahko tako traja največ šest mesecev, v tem času pa mora tožilstvo napisati in vložiti obtožnico. Jakin je dejal, da bodo skušali narediti vse, da bi Prijatelja izpustili iz pripora in da se bo branil s prostosti.

Okrožni državni tožilec Slavko Ožbolt, ki je v soboto napisal predlog za pripor, je v ovadbi navedel utemeljen sum storitve kaznivega dejanja izsiljevanja in sum nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem in eksplozivom. Za očitana kazniva dejanja Prijatelju sicer grozi do osem let zapora za izsiljevanje in do deset let za promet z orožjem.

In v kakšnem primeru bi se poslancu mandat končal? Zakon o poslancih predvideva, da mandat poslancu ugasne, če je pravnomočno nepogojno obsojen na več kot šest mesecev zapora, a je v zakonu tudi izjema. Če državni zbor odloči, da ni treba, da poslancu ugasne mandat, lahko tega opravlja do konca.

Prijateljeva za MMC: Mikuž ta denar moji mami ukradel
Srečko Prijatelj
vseskozi zatrjuje, da znesek, s katerim so ga ujeli kriminalisti, ni posledica izsiljevanja, ampak vračilo dolga primorskega podjetnika Marjana Mikuža. Aleksandra Prijatelj je za MMC pojasnila, da gre za upniško-dolžniško razmerje Mikuža do njegove družine, 323.000 evrov pa znaša vračilo dolga, to je 250.000 evrov in obresti. Prijatelj je dejal še, da bi moral Mikuž denar nakazati na bančni račun, a tega ni želel storiti, 323.000 evrov, s katerimi so ujeli Prijatelja, pa mu je posodila policija.

Poslanec je v soboto še dejal, da je njegova družina januarja zoper Mikuža vložila odškodninsko tožbo za 404.000 evrov. Toliko naj bi bil dolžan Prijateljevi tašči, ki naj bi zemljišče prodala Luki Koper. Prijateljeva je dejala, da tu ne gre za posojilo, ampak da je "Mikuž ta denar moji mami ukradel in zato je vložena tožba". Drugih izjav ne želi dajati, saj "mediji vse moje besede obrnete."

Kje so meje političnega dogovarjanja?