Durs bo davek od kapitalskih dobičkov odmeril z odločbo v 30 dneh od dneva vložitve napovedi. Foto: EPA
Durs bo davek od kapitalskih dobičkov odmeril z odločbo v 30 dneh od dneva vložitve napovedi. Foto: EPA
Ljubljanska borza
Do leta 2005 so bili obdavčeni le dobički pri prodaji vrednostnih papirjev prej kot v treh letih po nakupu. Foto: RTV SLO

K plačilu davka zaradi odsvojitve vrednostnih papirjev in drugih kapitalskih deležev ter investicijskih kuponov so zavezani tako prebivalci Slovenije kot tudi tujci, če so dobiček iz kapitala dosegli na ozemlju Slovenije.

Stopnja davka znaša 20 odstotkov. Osnova za odmero davka se izračuna iz razlike med prodajno ceno in vrednostjo kapitala v času pridobitve. Pri tem je mogoče odšteti stroške zaradi provizij borznoposredniških hiš, vendar skupaj ne več kot v višini 1,5 odstotka pozitivne razlike.

Če je zavezanec s prodajo vrednostnega papirja ustvaril izgubo, lahko za njeno višino zmanjša dobiček, ki ga je ustvaril pri prodaji drugega vrednostnega papirja, vendar z nekaj manjšimi omejitvami.

Če je bila prodaja izvšena po preteku enega leta od časa nakupa, se nakupna vrednost kapitala v času od koledarskega leta nakupa do koledarskega leta prodaje uskladi s koeficientom rasti cen življenjskih potrebščin v Sloveniji. Koeficiente za valorizacijo objavlja Davčna uprava RS za vsako leto posebej.

Nov zakon o dohodnini, ki je začel veljati 1. januarja 2006, določa cedularno obdavčitev kapitalskih dobičkov po 20-odstotni stopnji, s čimer se ti dobički ne vštevajo več v dohodnino. Plačila davka so oproščeni dobički, pri katerih je med nakupom in prodajo vrednostnih papirjev poteklo več kot 20 let.