Krašek virov pritiskov ne razkriva, pravi pa, da gre očitno za ustaljene vzorce zastraševanja. Foto: BoBo
Krašek virov pritiskov ne razkriva, pravi pa, da gre očitno za ustaljene vzorce zastraševanja. Foto: BoBo

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je zadnje dni v ospredju zaradi odločbe, ki je odnesla tudi gospodarskega ministra Petroviča, o kartelnem dogovarjanju treh dobaviteljev pisarniških potrebščin. Poleg tega primera je AVK poleti preiskoval še Geoplin in izvedel 12 preiskav na Telekomu. S 13 zaposlenimi, ki opravljajo preiskave, je kadrovsko podhranjen, delo pa ji otežujejo še obiski policistov, ki preverjajo utemeljenost anonimnih sporočil, uperjenih proti direktorju Andreju Krašku in delu agencije.

Policisti se na anonimke sicer korektno odzovejo, a svoje obiske na AVK-ju so, potem ko niso nič našli, razredčili. Pritiski na agencijo so medtem stalni od aprila lani, ko je ugotovila zlorabo prevladujočega položaja medijskega podjetja Pro Plus in izdala odločbo o prepovedi vstopa HSE-ja v hčerinsko družbo Elektra Maribor. Krašek vira pritiskov ne omenja, pove pa: "Obstaja očitno neki povsem utečen mehanizem, po katerem se skuša po tej bolj temačni plati vplivati na delo takšnih organov, kot smo mi."


V mlinu birokratskih postopkov
Težave agencije, ki presoja koncentracije in zlorabe prevladujočega položaja, so tudi povsem procesne narave. AVK je skoraj unikum v svetovnem merilu, saj ločeno vodi upravni in prekrškovni del, medtem ko druge članice EU-ja poznajo enoten postopek. Krašek pravi, da proces obsega vsaj 21 korakov in vključuje vsa sodišča, saj stranke v postopku praviloma iščejo pravno varstvo in vlagajo pritožbe.

"Pri našem postopku sodelujejo čisto vsa sodišča v Sloveniji. Se pravi okrožno izda odredbo, upravno in vrhovno odločata v upravnem postopku, potem imamo okrajno sodišče v prekrškovni odločbi in še višje. Razen delovnega in socialnega sodišča se tako rekoč vsa Slovenija ukvarja s tem," je pojasnil Krašek.
Postopki v zadevi, zaradi katere je odstopil Petrovič, bodo tako najprej končani poleti 2015. Na srečo vsaj sodišča po novem hitro odločajo. Na AVK-ju si poleg poenostavitve postopkov želijo tudi večje finančne neodvisnosti, zdaj o vseh njihovih stroških presojajo na gospodarskem ministrstvu. Do konca leta pa naj bi AVK izrekel tudi globo veledrogeristom. Ti so lekarnam prodajali zdravila, usklajeni na tretjo decimalko evrskega centa. Gotovo bo to največja izrečena globa doslej.