Scholz je prvi nemški kancler, ki je po 13 letih obiskal Slovenijo. Foto: BoBo
Scholz je prvi nemški kancler, ki je po 13 letih obiskal Slovenijo. Foto: BoBo

Scholz in Golob sta se na štiri oči dotaknila razmer v Ukrajini, na Zahodnem Balkanu in na Bližnjem vzhodu. Posvetila sta se tudi širitvi EU-ja v povezavi z reformo EU-ja in strateško agendo, migracijam in aktualnim temam v okviru zveze Nato pred vrhom zavezništva julija v Washingtonu.

Scholz je na skupni novinarski konferenci obisk označil kot znak odličnega dvostranskega sodelovanja med državama, ki ju veže veliko vprašanj, saj imata podobna stališča, kar sicer ne velja za vse države, v primeru Slovenije pa je pogosto tako. "Zato se vedno znova veselim, da obiščem prijatelje," je dejal.

"Tudi naši izzivi so zelo podobni, obvladati moramo izzive na področju energije in zagotoviti dobro prihodnost, zagotoviti rast in dober razvoj gospodarstva. Naša naloga je prav tako transformacija, opraviti moramo pomembne naloge na področju avtomobilske industrije, tako da bomo pri tem pomemben deležnik tudi v prihodnje," je nadaljeval.

Po njegovih besedah je pomembno dvostranske odnose poglobiti tudi v gospodarskem smislu. Prav tako sta se še enkrat prepričala, da bo dvostranski akcijski načrt tisti, ki ga bosta nadaljevala, zdaj so v pripravah za naslednji akcijski načrt, in to je nekaj, kar je znak dobrega odnosa, da bodo korak za korakom delo nadaljevali v tej smeri.

Golob je poudaril, da gre za pomemben obisk nemškega kanclerja v Sloveniji in prvega po trinajstih letih. "Ponosen sem, da teh trinajst let nismo izgubili, ampak da so se naše vezi z Nemčijo še okrepile. Z Nemčijo odlično sodelujemo na vseh področjih, tako v okviru EU-ja, zveze Nato kot drugih mednarodnih forumov," je povedal slovenski premier. Ob tej priložnosti se je Scholzu zahvalil "za vodilno vlogo, ki jo ima v procesih v Evropskem svetu, saj gre za področja, ki zadevajo tudi Slovenijo, našo varnost, stabilnost in blaginjo."

Scholz na obisku v Sloveniji

Scholz za hiter proces pridruževanja

Kot je spomnil Scholz, je Slovenija že 20 let članica Evropske unije in zveze Nato, zato smo varnostno in politično zelo povezani. "Seveda pa nas čakajo veliki izzivi. Tukaj je perspektiva pristopa držav Zahodnega Balkana, pri čemer sem se zelo zavzemal, da ta proces spet steče. Pred več kot 20 leti smo v Solunu državam Zahodnega Balkana za cilj postavili pridružitev EU-ju, ampak prav velikega napredka tukaj ni bilo, zato se moramo lotiti veliko konkretnih vprašanj in nanje najti odgovore," je pojasnil nemški kancler.

Scholz se zavzema, da se ti pogovori začnejo, in se veseli, da bodo storili ta korak skupaj z državami, ki imajo status kandidatke. "Ne želimo samo opazovati od strani, ampak aktivno prispevati k napredku procesa, da bomo v pravi obliki tudi v BiH-u našli odgovore na pomembna vprašanja," je zatrdil.

"To velja za vse, ki upajo, da bodo nekoč članice Evropske unije. To ni geopolitični proces odločanja, temveč gre za konkretne reforme in korake, ki morajo biti opravljeni. To velja za države Zahodnega Balkana kot tudi za Moldavijo, Ukrajino in Gruzijo. Pri vseh pa je pomembno, da mora biti ta proces kar se da hiter. Prav zato sem vesel, da so se pristopna pogajanja tudi začela," je še dejal.

Berlinski proces je prav tako instrument, tako Scholz, ki ga želijo uporabiti za izboljšanje medsebojnega sodelovanja. To se je izkazalo kot dobra praksa v preteklih letih, to želijo intenzivirati tudi v prihodnje in zagotoviti napredek v odnosu do držav Zahodnega Balkana.

Golob je poudaril nemško pripravljenosti k doseganju preboja o širitvi Evropske unije na Zahodni Balkan. "Verjamem, da je kancler takoj spoznal, kako pomembno je, da te države postanejo del Evropske unije. Pri prepričevanju drugih v Svetu EU-ja in držav, ki so bile skeptične, je kancler odigral pomembno vlogo, za kar mu moramo biti na Zahodnem Balkanu vsi hvaležni," je povedal premier.

Scholz in Golob sta se strinjala, da se mora hkrati reformirati tudi EU in predvsem poenostaviti procese odločanja. Slovenski premier je opozoril, da se prepogosto zgodi, da so na Evropskem svetu zablokirani zaradi ene države članice, ki lahko tako zasleduje svoje partikularne interese. "Zato verjamem, da je reforma nujna," je dodal.

"Ukrajino moramo podpirati z orožjem"

"Pomembna je tudi podpora Ukrajini, tudi tukaj moramo sodelovati. Najini državi tukaj tesno sodelujeta in usklajujeta svoja stališča. Imata podobne poglede na to, kar je treba storiti. Moramo pa Ukrajino podpirati tudi z orožjem, ki ga zdaj potrebuje," je dejal kancler in pojasnil, da za Nemčijo velja, da bo v ta namen zagotovila več kot sedem milijard evrov, potem ko je od začetka vojne že namenila 28 milijard evrov pomoči. "To je veliko denarja, ampak pomoč je pomembna, in pomembno je, da pomagajo tudi druge države," je dejal in pozdravil odločitev, ki je bila nujna, da namreč ne samo v Evropi, ampak tudi zunaj Evrope skušajo zagotoviti potrebno strelivo in orožje. Na vrhu EU-ja so sprejeli zavezo, da bodo iz dobičkov zaseženega ruskega premoženja poskušali zagotoviti pomoč in na ta način izboljšali položaj.

Slovenija in Nemčija veljata za odločni podpornici suverenosti Ukrajine. V zadnjem času se krepijo pobude za nadaljnjo pomoč Ukrajini, med drugim po nedavnem obsežnem ruskem napadu na ukrajinsko energetsko infrastrukturo.

Slovenija je z Nemčijo med drugim sklenila sporazum o brezplačni dobavi motornih vozil za vojaško pomoč Ukrajini. Slovenija je v zameno za motorna vozila v Ukrajino poslala 28 slovenskih tankov tipa M55S. V okviru pogodbe o dobavi taktičnih motornih vozil, ki sta jo državi podpisali konec leta 2022, pa je Nemčija Sloveniji že dobavila 40 tovornih vozil HX 8 x 8 RMMV Rheinmetal, nedavno pa je Slovenija prevzela tudi prvo od petih cistern za vodo.

Scholz: Premirje v Gazi mora biti povezano z izpustitvijo talcev

Glede včeraj sprejete resolucije Varnostnega sveta ZN-a s pozivom k premirju v Gazi je Scholz dejal, da je Evropska unija enotno sprejela svoje stališče. "Strašen napad Hamasa na Izrael 7. oktobra smo odločno obsodili, saj je bil uperjen proti človečnosti in Izrael ima pravico, da se brani," je dejal nemški kancler in dodal, da je pomembno, da v tem času pride v Gazo humanitarna pomoč. "Naš cilj je, da se ta pomoč še razširi, da je je še več, saj je pomembno, da bomo zagotovili potrebno količino te pomoči. Prav tako je za nas pomembno, da čim prej dosežemo premirje, ki naj traja čim dlje. In to premirje mora biti povezano z izpustitvijo vseh talcev, ki jih še zadržuje Hamas," je še dejal.

Slovenija prijateljska z Izraelci in Palestinci

Golob je dejal, da v celoti podpira stališče, ki ga je na novinarski konferenci izrekel Scholz, in poudaril, da gre za skupno stališče, sprejeto na Evropskem svetu. V Sloveniji po besedah Goloba razumemo in spoštujemo nemški pogled, ki je pogojen tudi s pogledom na preteklost in z današnjimi odnosi Nemčije z Izraelom.

Obenem je slovenski premier poudaril, da ima vsaka država lahko svoje stališče, Slovenija pa je vedno imela prijateljske odnose z "obema stranema", Izraelom in Palestino oziroma z arabskimi narodi. In odkar je Slovenija nestalna članica Varnostnega sveta ZN-ja, je njena obveza za mir še toliko večja, zato si ne more privoščiti pasivne vloge ali zgolj sledenja stališčem Evropskega sveta, je nadaljeval Golob. Slovenija tako deluje kot "pošteni posrednik" za dosego miru, nedavno sprejeta resolucija VS-ja je rezultat dela tudi slovenske diplomacije. Golob upa, da bodo v naslednjih tednih sledile nove resolucije in novi koraki v smeri miru ter trajne politične rešitve dveh držav.

Scholz na obisku v Sloveniji

Slovenska poslovna delegacija v času svetovnega prvenstva

Slovenija in Nemčija sta politični, gospodarski in strateški partnerici, premier in kancler sta pogovoru veliko pozornost namenila dvostranskemu sodelovanju. "Pogovarjala sva se o nadaljnji krepitvi sodelovanja na področju gospodarstva, novih tehnologij, energetike, obrambne industrije. Verjamem, da bomo našli skupni jezik in novo energijo pri podpori gospodarstva in sodelovanja," je prepričan slovenski premier.

V pogovorih sta se dotaknila tudi nogometa, Nemčija je gostiteljica evropskega prvenstva v nogometu, kjer sodeluje tudi slovenska nogometna reprezentanca. "Slovenija bo med prvenstvom v Nemčiji prisotna tudi s poslovno delegacijo. 19. junija organiziramo v Münchnu pomembno konferenco, in verjamem, da bo tudi to priložnost za okrepitev našega sodelovanja," je dodal premier Golob.

Na novinarsko vprašanje, ali sta predsednika vlad govorila o orožarskih poslih, je Golob odgovoril, da nista in da to niti ni stvar predsednikov vlad. Je pa navrgel, da se obeta novo sodelovanje na področju varnosti, ko "bo imel kaj komentirati", bo to tudi storil.

Kancler Scholz je sicer socialni demokrat. Na novinarski konferenci na Brdu je bila navzoča tudi predsednica slovenske sestrske stranke SD Tanja Fajon.

V kakšni kondiciji je gospodarstvo Nemčije?