V Sloveniji so se razmere na trgu na začetku letošnjega leta dodatno poslabšale. Foto: BoBo
V Sloveniji so se razmere na trgu na začetku letošnjega leta dodatno poslabšale. Foto: BoBo
Boštjan Vasle (Umar)
Na začetku letošnjega leta se je povečala gospodarska dejavnost v območju evra, spodbudna pa je tudi napoved za prihodnje mesece. Foto: BoBo

Število delovno aktivnih že od lanskega aprila ostaja skoraj nespremenjeno, a se je dodatno povečalo število registriranih brezposelnih oseb. Konec februarja je bilo prijavljenih 5.698 brezposelnih več kot februarja lani in največ po letu 1998, izpostavlja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) v publikaciji Ekonomsko ogledalo.

Januarja se je bruto plača na zaposlenega v zasebnem sektorju povišala, v javnem sektorju pa je ostala nespremenjena. Višina minimalne plače, ki jo prejema osem odstotkov zaposlenih pri pravnih osebah, se je januarja uskladila z lansko inflacijo in po novem znaša 789,15 evra bruto za delo s polnim delovnim časom.

Več dela v gradbeništvu
Obseg dejavnosti se je januarja povečal v večini dejavnosti, najbolj pa v gradbeništvu, in sicer za 42,9 odstotka v primerjavi z januarjem lani. Lansko januarsko raven so letos presegli tudi izvoz, obseg proizvodnje v predelovalnih dejavnostih in prihodek v tržnih storitvah in trgovini na debelo.

Razmere v bankah zaostrene
Medtem pa so razmere v bančnem sistemu februarja ostale zaostrene. V prvih dveh mesecih se je sicer povečal obseg vlog države in gospodinjstev, kar je po oceni Umarja posledica "večjega zaupanja v slovenske banke po začetku sanacije bančnega sistema in februarskega izplačila prvega dela zaostalih plačil tretje četrtine za odpravo plačnih nesorazmerij".

Gospodinjstva, podjetja in nefinančne institucije so se v prvih dveh mesecih pri domačih bankah razdolžili za več kot 200 milijonov evrov, medtem ko se banke še naprej razdolžujejo v tujini.

Cene življenjskih potrebščin so se marca povišale za 0,8 odstotka in so bile za 0,6 odstotka višje kot v istem obdobju lani. K marčni inflaciji so prispevale predvsem sezonsko višje cene oblek in obutve.

Napovedi Banke Slovenije preveč optimistične?
Napovedi Banke Slovenije preveč optimistične?