Poslanci so na zahtevo ZL-ja sklicali sejo odbora za finance, na kateri je bila tema razprave prodaja Telekoma. Foto: BoBo
Poslanci so na zahtevo ZL-ja sklicali sejo odbora za finance, na kateri je bila tema razprave prodaja Telekoma. Foto: BoBo

Grozi nam, da se bo zgodba pri Telekomu ponovila še v večjih razsežnostih.

Luka Mesec, ZL, primerja prodajo Telekoma s prodajo Heliosa
Telekom Slovenije
Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi vodilni v Slovenskem državnem holdingu prejeli grožnje v povezavi s prodajo Telekoma. Foto: BoBo

Kaj mi s to sejo počnemo? Molzno kravo želimo drago prodati, hkrati pa javno predstavljamo vse njene hibe.

Ljudmila Novak, NSi
Poslanci o prodaji Telekoma

Parlamentarna odbora za gospodarstvo in za finance nista podprla sklepov Združene levice glede domnevne negospodarnosti in netransparentnosti prodaje Telekoma Slovenije.

V ZL-ju so želeli vladi naložiti, da sume nepravilnosti preveri in o ugotovitvah poroča DZ-ju ter ustreznim institucijam, kot je urad za varstvo konkurence. Odbora, ki sta na zahtevo ZL-ja zasedala skupaj, sta zavrnila tudi predlog ZL-ja, da pozovejo ministrstvo za finance, da sproži postopke za začetek posebnih revizij oz. začetek odškodninskih postopkov.

Poleg tega so v ZL-ju zahtevali tudi, da vlada kot skupščina SDH-ja zaustavi vse privatizacijske postopke v zadevi Telekom do razjasnitve položaja, vendar pa o tem sklepu niso glasovali. Po oceni predsedujočih odborov bi bil sklep nezakonit.

Poslanci prav tako niso glasovali o sklepu, s katerim bi vlado pozvali, da Telekom in druga podjetja iz privatizacijskega svežnja umestijo v odlok o strategiji upravljanja kapitalskih naložb z merili za razvrščanje naložb, kot so opredeljeni s strategijo. Kot je pojasnila predsedujoča, odbora za to nista pristojna. Predlog strategije je namreč že v parlamentarnem postopku.

Šest ur trajajoča razprava, ki so jo zaznamovali številni proceduralni predlogi, je pokazala, da so mnenja glede prodaje Telekoma med poslanci zelo deljena.

Luka Mesec je v uvodu razprave poudaril na nasprotujoče si izjave posameznih članov vlade glede privatizacije ter opozoril na vzporednice s prodajo Heliosa. "Grozi nam, da se bo zgodba pri Telekomu ponovila še v večjih razsežnostih," je dejal.

Dragonja: Kje so utemeljitve
Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je poudaril, da na ministrstvu spremljajo postopek prodaje, a v njega ne posegajo. Postopke proti SDH-ju bodo sprožili, če bo ta sum dokazljivo utemeljen. "Tega nismo ugotovili in dokler ne bomo, formalnih postopkov ne moremo sprožiti. Na drugi strani pa ta dejstva preverjamo in jih bomo še naprej, dokler ne bomo sprejeli ustrezne odločitve," je dejal.

"V nobenem izmed vladnih gradiv ni zaslediti, da bi bila dovoljena prodaja le strateškemu lastniku, prav tako s sklepom DZ-ja ni bilo posebej določeno, da bi bilo treba pri odtujitvi naložb za kateri koli izmed s sklepom določenih družb k oddaji ponudb vabiti izključno strateške investitorje," je poudaril.

NSi: Razprava niža ceno
Poslanca NSi Ljudmila Novak in Jernej Vrtovec sta na seji poudarila, da vsaka tovrstna razprava škoduje samemu podjetju in niža ceno delnic Telekoma. "Kaj mi s to sejo počnemo? Molzno kravo želimo drago prodati, hkrati pa javno predstavljamo vse njene hibe," je dejala Novakova.

Poslanca Jani Möderndorfer (ZaAB) in Marko Pogačnik (SDS) pa sta ocenila, da gre pri seji bolj za predstavo za javnost, katere cilj je diskreditirati postopek prodaje. "Posledice pa bodo na koncu plačali davkoplačevalci in Telekom Slovenije," je menil Pogačnik.

Nekdanji član uprave AUKN-ja Marko Golob in ekonomist Jože Mencinger pa sta zagovarjala stališče, da prodaja ni smiselna, prav tako pa tudi ni pravih razlogov zanjo.

Predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga Matej Pirc sicer ni komentiral informacij, da naj bi vodilni v SDH-ju prejemali grožnje, je pa povedal, da je uprava SDH-ja naročila preverbo trditev, da bi moral biti kupec Telekoma Slovenije strateški. Kot je znano, je edini ponudnik britanski investicijski sklad Cinven, ki je ponudil 130 evrov na delnico.

Kazenske ovadbe za vse vpletene v prodajo Telekoma
Ob robu seje je poslanec Socialnih demokratov Janko Veber potrdil, da je državni zbor prejel obvestilo z napovedjo kazenskih ovadb za vse, ki so sodelovali pri prodaji Telekoma. Po neuradnih informacijah naj bi vodilni v SDH-ju prejeli tudi grožnje. Več o vsebini obvestila, ki javnosti ni dostopno, Veber ni razkril. Je pa dejal, da upa, da bo premier Miro Cerar upošteval dejstvo, da je Vebra razrešil s položaja ministra za obrambo, ker je ustno komuniciral z obveščevalno-varnostno službo, medtem ko sta v primeru Telekoma minister in državni sekretar javno komunicirala in nakazala možnost suma dogovarjanja med Cinvenom in Deutsche Telekomom. Veber zato upa, da bo imel Cerar tudi tukaj enaka merila, kot jih je imel pri njegovi razrešitvi.

Sicer pa se Veber zavzema, da bi o Telekomu državni zbor razpravljal na izredni seji, kjer bi o zadevi lahko poročala tako premier kot tudi direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Zoran Klemenčič. Obenem je Veber izpostavil, da je naloga SDH-ja, da zagotovi transparentnost postopka in obenem spoštuje sklep parlamenta, ki nalaga, da mora biti kupec Telekoma strateški partner.

SDH bo končno odločitev sprejel v nekaj dneh
Končna odločitev SDH-ja o prodaji Telekoma za zdaj še ni znana, je pa Pirc napovedal, da jo bodo sprejeli v naslednjih dneh. Uskladiti je namreč treba še podrobnosti pogodbe.

Obenem pa mora SDH preveriti še to, ali je edini potencialni kupec Cinven sploh strateški partner, na kar sta na pretekli seji vlade opozorila Dejan Židan in Karl Erjavec. Ni pa še znano, ali bo o končni prodaji poleg uprave in nadzornega sveta SDH-ja odločala še vlada.

Grozi nam, da se bo zgodba pri Telekomu ponovila še v večjih razsežnostih.

Luka Mesec, ZL, primerja prodajo Telekoma s prodajo Heliosa

Kaj mi s to sejo počnemo? Molzno kravo želimo drago prodati, hkrati pa javno predstavljamo vse njene hibe.

Ljudmila Novak, NSi
Poslanci o prodaji Telekoma