Predsednik Pergama Dušan Rebolj trdi, da reformo zavračajo tudi zaradi neusklajenosti s socialnimi partnerji. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik Pergama Dušan Rebolj trdi, da reformo zavračajo tudi zaradi neusklajenosti s socialnimi partnerji. Foto: MMC RTV SLO

Če bo boniteta Slovenije znižana, bo zaradi javnih financ, ne pa zaradi pokojninske blagajne.

Dušan Rebolj

Sindikalni konfederaciji Pergam in KS 90 sta na skupni novinarski konferenci predstavili stališča in argumente za zavrnitev zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju na referendumu.

"Pogoji upokojevanja so za nekatere nedosegljivi"
Predsednik Pergama Dušan Rebolj je pojasnil, da je pokojninska reforma nepravična za nekatere kategorije zavarovancev, predvsem za tiste, ki delajo v težkih pogojih, brezposelne in invalide, saj niso v enakopravnem položaju kar se tiče doseganja pogojev za polno starostno pokojnino.

Reforma po njegovih besedah namreč ne ureja posebej pogojev za upokojevanje oseb, ki delajo v težkih in zdravju škodljivih pogojih. Upokojitvena starost pri 65-ih letih oz. 43 let pokojninske dobe za moške in 41 let pokojninske dobe za ženske so, kot pravi, pogoji, ki jih noben delavec na tovrstnih delovnih mestih, npr. za tekočim trakom, ne bo mogel nikdar doseči, kar pomeni, da se bodo bodo upokojevali prej, s tem bodo pa imeli nižje pokojnine.

Kot pravi, reformi nasprotujejo tudi zaradi malusov, ki so vezani na upokojitveno starost pri 65-ih letih. "Kar pomeni, da tisti, ki se bo upokojil pri 60-ih letih, bo praktično in teoretično lahko imel pokojnino nižjo za 18 odstotkov. To ni nič izmišljenega, to so dejstva," je dejal.

Za višje pokojnine bomo delali dlje
Glede trditev vlade, da bodo po sprejetju reforme pokojnine višje je zatrdil, da bi na podlagi njihovih izračunov na dvig pokojnine vplivala višja odmera pokojnine, na drugi pa bi bile pokojnine nižje zaradi daljše pokojninske dobe, načina usklajevanja in malusov. Meni, da se ti učinki v končni fazi izničijo, zlasti pri tistih, ki imajo podpovprečne ali minimalne plače.

"Tudi če bodo pokojnine večje za določen procent, bodo morale ženske zato delati 7 let dlje, moški pa 4 leta," je izpostavil.

Majcen: Reforma postavlja nekatere v nemogoč položaj
Predsednik Konfederacije sindikatov KS 90 Peter Majcen je izpostavil, da se ne strinjajo, da so ogroženi stebri gospodarstva zaradi nekaj desetin pričakovanih učinkov, ki bi jih prinesla reforma, ob tem da smo zadolženi za skoraj 50 odstotkov BDP-ja. "To stališče se nam zdi popolnoma absurdno," je dejal.

Pojasnil je, da se zavedajo, da je reforma potreba, vendar jo je po njegovem potrebno urediti tako, da bo primerna za vse zaposlene v državi, "ne pa da bo prikrajšala nekatere oz. jih postavila v nemogoč položaj".

Opozoril je tudi na neurejenost upokojevanja zaposlenih v Slovenski vojski, saj se morajo vojaške osebe po zakonu o obrambi upokojiti takoj, ko izpolnijo minimalne pogoje. Kot prvi, je bilo to zakonsko določilo, sprejeto v začetku 90-ih let, namenjeno predvsem upokojevanju kadrov nekdanje JLA, danes pa je po njegovem mnenju popolnoma nepotrebno, saj naj bi si mnogi v vojski želeli delati dlje.

Država brez denarja za delavce z beneficiranim stažem?
Sekretar konfederacije KS90 Dušan Miščevič je izpostavil tudi, da država nima zagotovljenih sredstev za delavce, ki so delali na delovnih mestih z benificiranim stažem in bodo šli predčasno v pokoj. Prepričan je, da bodo vsi, ki bodo izkoristili to možnost, prejemali minimalne pokojnine.

Če bo boniteta Slovenije znižana, bo zaradi javnih financ, ne pa zaradi pokojninske blagajne.

Dušan Rebolj