Foto:
Foto:
Ljubljanski nadškof in metropolit Franc Rode bo novo funcijo prevzel po veliki noči.

Ljubljanski nadškof in slovenski metropolit Franc Rode je bil namreč pred kratkim imenovan za prefekta kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja. Kot je običaj v rimski kuriji, nosilec tega položaja pridobi tudi kardinalski naslov.

Prihodnji kardinal doktor Franc Rode dvomi o tem, da bi Svetemu sedežu v dveh mesecih uspelo imenovati novega ljubljanskega nadškofa.

Čast za slovensko cerkev in Slovenijo nasploh
Po Rodetovih besedah je z imenovanjem izkazana izjemna čast tako slovenski Cerkvi kot Sloveniji nasploh. Funkcijo, ki je v bistvu glavno upraviteljstvo nad zadevami redovnikov ter drugih vidikov posvečenega življenja in pomeni vodstvo ene izmed devetih kongregacij Rimske kurije, bo Rode prevzel po veliki noči.

Imenovanje ni povezano z ratifikacijo vatikanskega sporazuma
Rode je med rezultati svojega sedemletnega službovanja izpostavil predvsem glavno izvedbo plenarnega zbora s programom za prihodnja leta in ratifikacijo vatikanskega sporazuma. Svojega imenovanja z nedavno ratifikacijo vatikanskega sporazuma neposredno sicer ne povezuje, je pa povedal, da je za napredovanje izvedel le dan po ratifikaciji. S sporazumom je, tako pravi Rode, ustvarjen nov položaj za odnose med Rimskokatoliško cerkvijo in državo, z njegovim odhodom pa sledi med njima tudi novo, bolj umirjeno obdobje medsebojnih odnosov.

Drnovšek in Rop čestitala Rodetu
Metropolitu Francu Rodetu sta za imenovanje na mesto prefekta kongregacije čestitala tudi predsednik Janez Drnovšek in premier Anton Rop. Oba sta se strinjala, da imenovanje pomeni priznanje nadškofu, Cerkvi in Sloveniji. Drnovšek je izrazil še prepričanje, da bo Rode s svojimi izkušnjami in znanjem tudi na novem visokem mestu uspešno opravljal svoje poslanstvo. Rop je Rodetu čestital v imenu vlade in osebnem imenu, ob tem pa ponovil interes za nadaljevanje dobrih odnosov med Slovenijo in Svetim sedežem kakor tudi za konstruktivno sodelovanje s Cerkvijo v Sloveniji.