Pismo premierju Janši je bilo napisano pet dni po tem, ko je Rode postal kardinal. Foto: Reuters
Pismo premierju Janši je bilo napisano pet dni po tem, ko je Rode postal kardinal. Foto: Reuters
Janez Janša na otvoritvi predora Trojane
Premier se je udeležil odprtja predora 12. avgusta lani. Foto: RTV SLO
Trojanski predor
Težave so se pojavile že pri oddaji ponudb za gradbena dela na trojanskih predorih. Foto: Dars

V pismu je zapisal, da naj bi po trditvah Italijanov imel Grassetto pri gradnji predora 50 milijonov evrov škode, ki si jih na vsak način prizadeva izterjati od Darsa. Škoda naj bi nastala zaradi dodatnih nepredvidenih del.

Rode v pismu omenja, da se je Grassetto s prošnjo za posredovanje v sporu z Darsom nanj obrnil prek kardinala Bertoneja, nadškofa v Genovi.
Ker na več pisnih vlog s slovenske strani ni dobil odgovora, je Grassetto na ljubljansko sodišče vložil tožbo, a je še pripravljen na "pametno" poravnavo in bi v tem primeru svojo zahtevo zmanjšal na polovico. Rode piše, da sam ne more soditi o upravičenosti te zahteve, meni pa, da bi bila to pametna rešitev, če bi bila v prid obema strankama.

Vesel bom, če bo moje posredovanje vsaj malo prispevalo k temu, končuje Rode pismo, ki ga je napisal 29. marca, pet dni po tem, ko je postal kardinal. Naslovil ga je neposredno na predsednika vlade Janeza Janšo.

Po pisanju Mladine naj bi se Janšev kabinet ob pismu odzval in zadevo odstopil v reševanje nižjim instancam vladne uprave. Z zahtevkom Grassetta se ukvarja tudi sodišče, Dars pa je na njihovo tožbo odgovoril, da je dokumentacija merljiva v fasciklih.

Skoraj trikilometrski dvocevni predor Trojane so 12. avgusta lani odprli na 8,2-kilometrskem odseku Blagovica-Trojane. Gre za enega najzahtevnejših in najdražjih odsekov na slovenskem avtocestnem križu.

Dars: Tožba je neutemeljena
Služba za odnose z javnostmi Družbe za avtoceste RS-a je na vprašanja MMC-ja odgovorila, da je podjetje Impressa Grassetto na ljubljansko okrožno sodišče zaradi Darsovega plačila 13.032,137.736,60 slovenskih tolarjev 17. marca vložilo tožbo. Dars je drugopis tožbe prejel 11 dni zatem, 20. aprila pa prek svojih strokovnih služb in pooblaščenega odvetnika na tožbo odgovoril.

Na Darsu ocenjujejo, da je tožbeni zahtevek družbe Impresa Grassetto v celoti neutemeljen, zato v odgovoru na sodišču predlagajo, naj zahtevek v celoti zavrže, podrejene zahteve pa zavrne.