Nekdanji premier je potrdil svoje trditve o dogovarjanju o incidentih v Piranskem zalivu. Foto: EPA
Nekdanji premier je potrdil svoje trditve o dogovarjanju o incidentih v Piranskem zalivu. Foto: EPA
Telefonski pogovor z Ropom

Nekdanji premier je za tednik Mladina dejal, da je bilo tedaj o dogodku obveščenih več ljudi, med drugim nekdanja notranji in zunanji minister, Rado Bohinc in Ivo Vajgl. Informacije je sicer potrdil že v telefonskem pogovoru za Televizijo Slovenija, ko je dejal, da je Sova pri dejavnostih za zavarovanje slovenskih interesov slučajno ujela pogovor Iva Sanaderja z Janezem Janšo. Ob tem je pojasnil, da je v telefonskem pogovoru novinar nepooblaščeno snemal neuradni del pogovora, v katerem mu je želel pojasniti, zakaj ne more situacije uradno razložiti.

Rop je še dejal, da je del komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb politično instrumentaliziral in da kronično iščejo le dokaze, da Janez Janša ni lagal. Poslanec SD-ja je spomnil, da do zdaj Iztok Podbregar ni niti z eno samo besedo zanikal tistega, kar trdi sam.

Petan: Zgodba nima realnega dogodka
Petan (SDS) trdi, da Rop prodaja zgodbo, ki sploh nima realnega dogodka, in da niti en sam dokument ne potrjuje resničnosti Ropovih navedb. Poslanec SDS-a je prepričan, da je zgodba zgolj velik politični konstrukt.

Poslanec SDS-a trdi, da bi moral v primeru resničnosti navedb Rop leta 2004 kot odgovorna oseba vpisati pošto zaupne narave v knjigo prispele pošte, kot je običajen postopek. Z vsem bi moral seznaniti tudi predsednika države Janeza Drnovška, ki pa zatrjuje, da o dogodku ne ve nič.

Rop: Dogovarjanje ja, dokazov ni
"Vsi incidenti, ki so se dogajali pred volitvami, so bili dogovorjeni, a dokazov ni. To so govorice," je v telefonskem pogovoru za TV Slovenija pojasnil Rop. Dejal je, da je Slovenska varnostno-obveščevalna služba v skladu s predpisi spremljala nekatere incidente v sosednjih državah in sledila tujim obveščevalnim službam in vsem, ki bi lahko škodovali slovenskim interesom.

"Sova je sledila temu, kar se je dogajalo v Piranskem zalivu - in to tujim obveščevalnim službam in vsem tem, ki so pač škodovali slovenskim interesom. In znotraj tega so - očitno - še tega fanta ujeli, ko se je zahvaljeval za incident. Tega prisluha ni in ga ni bilo nikjer in ga tudi nimajo, in tudi če so ga imeli, so takoj to uničli, in iz tega niso delali nikoli zgodbe," je v telefonskem pogovoru povedal nekdanji premier.

Telefonski pogovor z Ropom