Nekatere oddaje se iztekajo, ker niso upravičile v vseh pogledih vsega, kar bi lahko, pravi vodstvo RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO/A. S.
Nekatere oddaje se iztekajo, ker niso upravičile v vseh pogledih vsega, kar bi lahko, pravi vodstvo RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO/A. S.

V letu 2011 želimo postreči tudi z nekimi novimi vsebinami, saj čeprav radio spominja na nek tanker, je to v resnici hiter gliser.

Miha Lampreht

Televizija je v zadnjem obdobju delovala kot podmornica, ki tone v globino. Plan je zdaj tako naravnan, da bi ji kot feniksu spet zrasla jadra in da bi ujela svež veter.

Janez Lombergar
Lenart Šetinc, Jernej Pikalo, Marko Filli, Miha Lampreht, Janez Lombergar, Miran Dolenc
"Sprejeli smo ambiciozen programski načrt in svetniki smo bili bolj ali manj soglasni, da je dober," je povedal predsednik proframskega sveta Pikalo. Predsednik nadzornikov Lenart Šetinc pa je prepričan, da je tudi finančni načrt zavoda sestavljen realno. Foto: MMC RTV SLO/A. S.
RTV o zakonu

"Prihodnje leto bo programsko še kar bogato, vsega pa ni bilo mogoče takoj uvesti," je pojasnil generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli. Kar nekaj sprememb se tako obeta tako na televiziji kot radiu in tudi v multimediji. "Prenašali bomo skoraj vse športne dogodke, vrača se tudi formula ena, precej sredstev bomo namenili filmski produkciji in novim glasbenim vsebinam," je napovedal.

Tudi vršilec dolžnosti Televizije Slovenija Janez Lombergar je poudaril, da se bodo nekatere oddaje, ki niso dosegle pričakovanj javnega zavoda, poslovile, druge prenovile, veliko pa se jih bo uvedlo na novo. Med drugim se januarja na televizijske zaslone vrača Brane Rončel z oddajo Izza odra, poslavlja pa se na primer Parada. Veliko pozornosti bodo posvetili tudi razčiščenju zmede, ki vlada na vseh televizijskih programih, in zagotovili gledalcem, da v vsakem trenutku vedno, kaj je in kaj še bo na sporedu.

Obeta se korenita prenova informativnih vsebin
"Želeli smo ohraniti vse, kar je dobro, in uvesti kaj novega," je o spremembah na radijskih valovih dejal direktor Radia Slovenija Miha Lampreht. Posvetili se bodo tudi potrebam mlajših javnosti, ki po BBC-jevi raziskavi preživijo kar šest ur pred multimedijskimi portali, del tega je tudi radio, hkrati pa bodo odprti tudi za vse nove predloge. Čeprav se na željo ustvarjalcev s TV-zaslonov poslavlja oddaja Hri-bar, pa s tem Sašo Hribar po besedah Lamprehta še ni rekel zadnje besede - z novimi vsebinami bo namreč sodeloval v 2. programu radia.

Največja projekta bosta prenova infomativnih oddaj in uvajanje novega tematskega kanala na televiziji. "Želimo, da javni zavod spet postane najbolj kredibilen in informativen medij v državi," je pojasnil predsednik programskega sveta Jernej Pikalo. Prav tako je prepričan, da bodo načrtovane vsebine zadostile potrebam različnih javnosti. Temu bo pripomogel tudi nov kanal, ki bo v dopoldanskem času namenjen otroškim in mladinskim programom, v popoldanskem izobraževalnim programom, zvečer kulturnim oddajam, prostor pa bodo našle tudi vsebine, namenjene šolam, učencem in učiteljem.

"Novi zakon prinaša več koristi kot tveganj"
Tukaj sta se Filli in Lombergar dotaknila tudi novega RTV-zakona, o katerem bodo volivci odločalo 12. decembra. "Če bo veljal novi zakon, bo prenova informacijskih oddaj drugačna. Dopustil bo tudi vzpostavitev tematskih programov, sicer pa tega še dolgo ne bo. Realizacija plana je zato veliko odvisna od tega, kako se bodo odločili volivci na referendumu," je pojasnil Lombergar.

Filli pa je izpostavil tako prednosti novega zakona - večja avtonomija zavoda, postopek za uvedbo novih programov in lastništvo nad nepremičninami zavoda - kot tudi tveganja - povečanje obsega storitev, za katere pa ni zagotovljenega dodatnega vira financiranja, in nova organizacijska oblika, o kateri zdaj še ne moramo podati prave sodbe. "RTV Slovenija bi od novega zavoda imela več koristi kot tveganj, odločitev pa je pravica in dolžnost volivcev," je dodal.

Trudili se bodo razrešiti položaj honorarcev
V javnem zavodu se prihodnje leto obeta tudi nekaj kadrovskih sprememb. Tako se je vodstvo odločilo, da bodo začasno obrnili trend zmanjševanja redno zaposlenih, in to zato, da bo začeli reševati stanje honorarnih sodelavcev. Zaposlili bodo okoli 30 dolgoletnih honorarnih sodelavcev, je obljubil Filli. Lombergar pa je opozoril, da se v tem času iztekajo mandati skoraj vseh odgovornih urednikov in z njimi urednikom uredništev ter programov, zato bo nov program vodila "povsem nova posadka."

Digitalizacija je uspela
In televizijski program od 1. decembra do gospodinjstev ne prihaja več prek analognih oddajnikov, kakor so ga oddajali kar 51 let, zdaj pa jih je RTV Slovenija uspešno izklopila. "Prehod smo načrtovali dalj časa, saj smo pričakovali določene težave. Te so se nato tudi zgodile, a ne toliko, kot smo se bali. Zasluga gre izjemno široki kampanji in obveščanju gledalcev o izklopu analognih signalov. Odlično smo izpeljali to nalogo, čeprav nam komercialni mediji, ki so prav tako ugasnili z analognim signalom, niso kaj preveč pomagali," je misli ob tem strnil generalni direktor.

V letu 2011 želimo postreči tudi z nekimi novimi vsebinami, saj čeprav radio spominja na nek tanker, je to v resnici hiter gliser.

Miha Lampreht

Televizija je v zadnjem obdobju delovala kot podmornica, ki tone v globino. Plan je zdaj tako naravnan, da bi ji kot feniksu spet zrasla jadra in da bi ujela svež veter.

Janez Lombergar
RTV o zakonu