Do konca prihodnjega leta naj bi pokopali okoli 3.000 žrtev iz Barbara rova. Foto: BoBo/ MNZ RS
Do konca prihodnjega leta naj bi pokopali okoli 3.000 žrtev iz Barbara rova. Foto: BoBo/ MNZ RS
Pokop
Prvi del pokopa so izvedli nedavno v spominskem parku Dobrava. Foto: Borut Živulović/BoBo
Izkopali več kot 1.000 posmrtnih ostankov žrtev pobojev

"Slovenija koraka po novi poti, na kateri bo žrtvam vojnih in povojnih pobojev skušala vrniti človeško dostojanstvo," je ob predstavitvi dela Komisije za reševanje vprašanja prikritih grobišč dejal njen predsednik Jože Dežman. Še zlasti so se zadeve začele premikati po uveljavitvi zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev.

V rudniškem jašku Huda Jama pri Laškem je bilo samo prejšnji mesec na novo odkritih 625 okostij. Še na šestih lokacijah so našli 420 posmrtnih ostankov, večinoma moških. Največ (306) v Košnici pri Celju. Kot pojasnjuje Mitja Ferenc, bodo delo nadaljevali še ves mesec: "Tista skupina prekopov, za katero smo se letos odločili, so predvsem tista grobišča, za katera domnevamo, da so v njih slovenske žrtve, ki bi jih lahko po ekshumaciji tudi identificirali. Jim dali ime in priimek."

Gre za 19 grobišč. Skupaj 60 grobišč bo po novem tudi ustrezno označenih: "Osnovna struktura ureditve grobišča je ograditev, križ, na katerega postavimo osnovne identifikacijske znake, prostor za sveče in cvetje, urejen dostop in kažipot."

Pri izkopavanjih prisotna policija
Pri vseh izkopavanjih je prisotna policija. Skrbno so popisani tudi vsi predmeti, najdeni v grobiščih, ki so pomembni tudi za identifikacijo žrtev in storilcev, pojasnjuje kriminalist Pavel Jamnik: "Vsi predmeti, ki se pri teh izkopavanjih, prekopih in sondiranjih najdejo, so evidentirani v posebnem poročilu, ki ga pripravi izvajalec. Tisti, ki bi mogoče omogočali vsaj skupinsko ali individualno identifikacijo na podlagi predmetov, so predmet forenzične preiskave."

Preiskovalci so namreč odvisni zgolj od ustnih pričevanj, saj dokumentov o pobojih ni. In kaj si je komisija zastavila za prihodnje leto? Predsednik vladne komisije za reševanje vprašanje prikritih grobišč Jože Dežman: "Še naprej izvedba pogrebov. Način ureditve pokopnih mest oziroma grobov teh žrtev, ki jih bomo pokopali."

Vlada je za delo komisije za letos in prihodnje leto skupaj namenila milijon evrov.

Izkopali več kot 1.000 posmrtnih ostankov žrtev pobojev