Še pred vložitvijo interpelacije bodo v SD-ju zanjo skušali dobiti tudi podpise drugih strank, ki bodo lahko interpelacijo dopolnile še s svojimi očitki ministru. Foto: STA
Še pred vložitvijo interpelacije bodo v SD-ju zanjo skušali dobiti tudi podpise drugih strank, ki bodo lahko interpelacijo dopolnile še s svojimi očitki ministru. Foto: STA
Janez Janša, Žiga Turk
Na interpelaciji bo SD preverjal tudi podporo vladi. Foto: MMC RTV SLO
Novo vodstvo SD-ja
Lukšič še pravi, da bo stranka na seji predsedstva v četrtek sprožila vse postopke za priprave na volitve, tudi ustanovila volilni štab. Prepričan je, da se "nam pozna, da so volitve leta 2011 pripeljale v politiko ljudi, ki niso politiki in imajo glede tega težave že pri abecedi". Foto: BoBo
Janez Šušteršič
Janez Šušteršič meni, da DL ne bi smel v koalicijo s SD-jem, če bo ta vztrajal pri svojih stališčih. Foto: BoBo

V poslanski skupini SD so v petek drugim poslancem poslali vabilo, da podpišejo njihovo interpelacijo o delu in odgovornosti ministra za izobraževanje Žige Turka. Zato bodo v primeru dopolnil morebitnih drugih sopodpisnikov interpelacijo namesto v torek vložili v prihodnjih dneh.

SD bo verjetno v vsakem primeru vložila interpelacijo zoper ministra za izobraževanje Žigo Turka, četudi za njen uspeh ne bo dovolj glasov.

Po besedah predsednika SD-ja Igorja Lukšiča so se za interpelacijo odločili, ker pod Turkovim ministrovanjem prihaja do razgrajevanja javnega šolstva, razgrajevanja možnosti za delo na področju visokega šolstva, razgrajevanja športa in zanemarjanja kulture.

"Minister za šolstvo, šport, znanost in kulturo je naredil državi največ škode oziroma ni koristil tem resorjem. Šolsko polje je zelo vznemirjeno – vse od vrtcev do srednjih šol, podhranjena je univerzitetna zgodba, vprašanje znanosti ni adekvatno na dnevnem redu, šport se organizacijsko razkraja in se ukvarja le s tem, kako bi postavili svoje ljudi na mesta. Kot minister je bil bolj v službi ambicij finančnega ministra kot v službi teh resorjev," je povedal v Odmevih.

Preverjanje podpore vladi
Sicer pa bi v SD-ju na ta način radi preverili tudi, ali obstaja 46 glasov, da ta vlada gre. "Imamo vlado, ki nima prave večine v DZ-ju, čeprav so vse odločitve, ki jih sprejemajo v parlamentu, rešitve, ki jih je pripravila ta vlada. V resnici imamo vladno krizo, večina v državnem zboru pa še zmeraj funkcionira," še pravi Lukšič.

V SD tako pričakujejo, da se bodo zadeve v politiki ta teden povsem "razgalile in ne bo več možno sedeti na dveh stolčkih". "Veste, da imamo še vedno preveč akterjev, ki nastopajo v dvojčkih ali trojčkih, se potem razdružujejo, pregrupirajo, imajo svoje kandidate in jih umikajo. To pa samo zato, da se zganja hrup, zgodi se pa ne nič," meni predsednik SD-ja.

Če bodo interpelirali še katerega ministra, se bodo po Lukšičevih besedah še odločili.

Lukšič ni navdušen nad Šušteršičem
Sicer pa meni, da bi moral PS, ki je na volitvah prejel največ glasov, predlagati mandatarja. Dotaknil se je tudi sodelovanja z DL-jem v morebitni novi koaliciji. DL ima namreč zelo različna stališča s SD-jem, med drugim glede slabe banke. Po njegovem mnenju bi se lahko pogovarjali glede na usmeritev te stranke na volitvah. "Če pa tam obstajajo tako nezamenljivi posamezniki, bomo težko prišli skupaj," je dejal.

Lukšič meni, da je slaba banka "konstrukt" nekdanjega ministra in podpredsednika DL-ja Janeza Šušteršiča, prav tako tudi zakon o državnem holdingu in "brezprizivna" varčevalna politika, ki "domuje le še v DL-ju in v tej vladi". V vladi, v kateri bi bil SD, "finančni minister s tako politiko", kot jo ima Šušteršič, po Lukšičevih besedah ne more imeti nobene vloge.

Šušteršič opozarja na razlike v stališčih
Na Lukšičeve besede pa se je že odzval tudi Janez Šušteršič, ki meni, da prav te izjave potrjujejo njegovo oceno, da v koaliciji s SD-jem ne bi mogli nadaljevati projektov te vlade. "Zato DL ne bi smel v koalicijo s SD-jem, če bo ta vztrajal pri svojih stališčih," je prepričan.

V DL-ju so sicer načeloma dogovorjeni, da bi njihova nekdanja ministra, Šušteršič in Senko Pličanič, lahko bila ministra tudi v morebitni novi vladi, če bi tako želela, je še pojasnil Šušteršič. Pri tem pa je še poudaril, da ne gre zanj osebno, saj da se je vedno pripravljen umakniti boljšemu kandidatu, "problem je negativen odnos do ključnih projektov, ki jih je DL podpiral v zdajšnji vladi".

Šušteršič je sicer že prejšnji teden ocenil, da bo oblikovanje nove vlade in sodelovanje DL-ja v njej brez SLS-a bistveno težje. Spomnil je namreč, da se je DL s SLS-om v marsičem strinjal, drugih strank, ki bi zagovarjale podoben program kot DL, pa da med potencialnimi partnericami nove vlade ni.

Pličanič: Poiskati druge načine, ki bi pripeljali do predčasnih volitev
Senko Pličanič pa meni, da je projektna vlada, ki bi bila oblikovana kot način, da bi imeli predčasne volitve, ob takem parlamentu, kot je zdaj, slaba rešitev. Zato je treba po njegovem mnenju poiskati druge načine, ki bi pripeljali do predčasnih volitev.

Ocenil je, da je ravnanje poslancev dveh največjih strank, SDS-a in PS-ja, ki svojih dveh predsednikov ob poročilu protikorupcijske komisije niso obsodili, nesprejemljivo. To, kot pravi nekdanji minister, "postavlja pod vprašaj legitimnost DZ-ja v tej sestavi".

"Ker predsednik vlade Janez Janša ne ravna, kot bi odgovoren politik v taki situaciji ravnal, torej šel po zaupnico, so edina rešitev predčasne volitve, in to čim prej," je prepričan Pličanič, ki je opomnil, da narašča tudi nezadovoljstvo med ljudmi.