Miro Petek želi izvedeti ali je Sova o dogovarjanju o incidentih obveščala tudi nekatere ministre, kot je to izjavil Anton Rop. Foto: RTV SLO
Miro Petek želi izvedeti ali je Sova o dogovarjanju o incidentih obveščala tudi nekatere ministre, kot je to izjavil Anton Rop. Foto: RTV SLO

Pogovor z nekdanjim notranjim ministrom Radom Bohincem in nekdanjim zunanjim ministrom Ivom Vajglom naj bi opravili, da bi razjasnili nekatere nasprotujoče si izjave v zvezi z njuno obveščenostjo glede domnevnega dogovarjanja o incidentih v Piranskem zalivu.

Miro Petek (SDS) zahtevo med drugim navezuje na zakon o Sovi, po katerem direktor Sove obvešča tudi ministre, ali gre za zadeve iz njihove pristojnosti in na izjave Antona Ropa, da so bile o tem obveščene tudi druge osebe, poleg njega vsaj še zunanji in notranji minister.

Po drugi strani pa je Petek spomnil, da je nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar na seji komisije dejal, da je bil z vsemi informacijami Sove seznanjen le tedanji premier Anton Rop. To pa je neskladje, ki naj bi ga razjasnili z zaslišanjem Vajgla in Bohinca.

Petek: Za prisluškovanje ni bilo pravne podlage
Petek se je odzval tudi na izjave predsednika komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Pavla Gantarja (NP), ki je dejal, da je imela Sova pravno podlago za prisluškovanje. Petek je prepričan, da gre za neustaven in nezakonit poseg v komunikacijsko zasebnost slovenskega in tujega državljana, ki ni mogoč brez sodne odločbe. Te pa po besedah Mira Petka na Sovi niso videli.