Simona Dimic bo protikorupcijski komisiji posredovala vso zahtevano dokumentacijo. Foto: MMC RTV SLO
Simona Dimic bo protikorupcijski komisiji posredovala vso zahtevano dokumentacijo. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
Premier Pahor pravi, da vodji kabineta še zaupa. Foto: MMC RTV SLO
Hiša Simone Dimic
Gradbišče ni bilo označeno, ker gre za obnovo, ne za gradnjo, se je branila Simona Dimic. Foto: MMC RTV SLO
Kdo je prenavljal hišo Dimičeve?

Kot je za TV Slovenija poročala Urša Srdič, gre za pogodbo med Vegradom in Krovstvom Vrtačič iz Kamnika za krovsko-kleparska dela na Celovških dvorih, ki naj bi bila nato izvršena na hiši v Murglah. Obenem pa se je izkazalo, da je dela na Celovških dvorih opravil drug izvajalec.

V Krovstvu Vrtačič so na to odgovorili le, da so pogodbo z Vegradom sicer res sklenili, nato pa so jo razveljavili, so pa potrdili, da so sklenili pogodbo s partnerjem Dimičeve Romanom Horvatom. A zneska na obeh pogodbah, razveljavljeni z Vegradom in tej s Horvatom, sta zelo podobna: gre za 26.000 oziroma 28.000 evrov.

Dimičeva se je sicer odločila, da računa razkrije pred novinarji, a brez kamer in fotoaparatov. Skupna vrednost računov znaša okoli 150.000 evrov.

Medtem se je oglasilo še več kot 30 delavcev Vegrada, ki trdijo, da so opravljali obnovitvena dela v Murglah, med njimi tudi vodja gradbišča v Celovških dvorih.

Poleg protikorupcijske komisije se zdaj s primerom ukvarja še policija.

Pahor: Dimičevi zaupam, protikorupcijska komisija pa naj opravi delo
Premier Borut Pahor pa je v povezavi z domnevnimi spornimi posli vodje svojega kabineta povedal, da ji še zmeraj zaupa. "Tisto, kar je bistveno in je novost, je, da je Dimičeva subjekt dela protikorupcijske komisije in da se lahko osredotoči na svoje delo, jaz na svoje, protikorupcijska komisija pa bo opravila svoje delo in potem bo veliko lažje sprejemati odločitve in ne bo tukaj stvar moje arbitrarne presoje, ali ji zaupam ali ne," je dejal.

V vladnem kabinetu so sicer zatrdili, da je hišo Dimičeve obnavljalo podjetje Keras in ne Vegrad, a kot kažejo računi, je bilo Kerasu do zdaj plačano le okrog 10.500 evrov, čeprav imata Dimičeva in njen partner Roman Horvat hipotekarni kredit v vrednosti 350.000 evrov, sklenjen z NLB-jem. Obrestna mera pa znaša 1,6 odstotka, kar naj bi bila po neuradnih informacijah za to banko nizka obrestna mera.

Pirnat: Pogodba sploh ni gradbena
Pravnik Rajko Pirnat pa je v povezavi s tem dejal, da pogodba med Kerasom in Dimičevo sploh ni gradbena, saj nima bistvene sestavine pogodbe: tistega, na kar se pogodba sploh nanaša. Kot meni, to ni pogodba, na podlagi katere bi nekdo delal, drugi pa bi mu plačeval, "ker takih pogodb razumni ljudje ne bi sklenili".

Podjetnik Roman Horvat ima sicer v lasti polovico turistične agencije Escape, ki je imela še leta 2007 manj kot 62.000 evrov čistih prihodkov od prodaje. Že leta 2008, ko je na volitvah v DZ zmagal SD, je nato ustvaril skoraj 1,5 milijona evrov prihodkov. Lani so ti že presegli dva milijona evrov.

Po uradnih podatkih je Horvat lani z vladnim protokolom sklenil za 17.500 evrov vredno pogodbo za nakup letalskih kart. V kabinetu odgovarjajo, da je to pravno mogoče, saj sta z Dimičevo le zunajzakonska partnerja.

Dimic: Nisem ravnala nezakonito
Simona Dimic je sicer prepričana, da nobeno njeno ravnanje ni bilo nezakonito, zaradi objektivne informiranosti javnosti pa je prav, da to preverijo pristojni organi.

Dimičeva je potrdila, da njeno ravnanje preučuje komisija za preprečevanje korupcije, in dodala, da do konca postopkov o tem ne bo dajala več nobenih izjav za javnost. "Navedeni komisiji in morebitnim drugim organom pa bom predložila vso dokumentacijo in podala vse informacije, ko in če bodo to od mene zahtevali," je v izjavi za javnost še zapisala vodja kabineta premierja.

Protikorupcijska komisija začela več postopkov
V komisiji za preprečevanje korupcije so za MMC že v torek potrdili, da v zvezi z ravnanjem Simone Dimic na lastno pobudo in na podlagi prejema informacij "oseb, ki ne želijo razkriti svoje identitete", prioritetno vodijo več postopkov.

Pogodbo, ki jo je Simona Dimic posredovala medijem, si lahko ogledate tukaj.

Zakaj tako dolgo čakanje na razkritje skrivnostnega obnavljavca?
Kot je znano, naj bi Simona Dimic za obnovo hiše v Murglah uspela pridobiti 350 tisoč evrov posojila, pri čemer naj bi bilo sporno predvsem to, da je zavračala razkritje imena podjetja, ki je obnovo izvajalo. Trditve, da so bili to Vegradovi delavci, je Dimičeva zanikala, a je skupina delavcev iz Vegrada za TV Slovenija njene besede zavrnila in dejala, da so hišo obnavljali '"z lastnimi rokami", in to z materialom, ki naj bi ga vozili z gradbišča zdajšnjih Celovških dvorov.

Dimičeva je v torek po objavi omenjenih informacij medijem pokazala pogodbo, po kateri naj bi dela opravljalo (obnova sicer še traja) podjetje GP Keras, d. o. o., iz Ljubljane, vendar iz te ni razvidno, kolikšna naj bi bila cena posameznih gradbenih del, do kdaj morajo biti opravljena in kakšen je rok plačila.

Kdo je prenavljal hišo Dimičeve?