Vlada je soglasno sprejela akt o ustanovitvi družbe Slovenski državni gozdovi, ki bo razpolagala in upravljala gozdove v državni lasti, in za največ leto dni imenovala v. d. direktorja podjetja. Foto: BoBo
Vlada je soglasno sprejela akt o ustanovitvi družbe Slovenski državni gozdovi, ki bo razpolagala in upravljala gozdove v državni lasti, in za največ leto dni imenovala v. d. direktorja podjetja. Foto: BoBo
Sedež gozdarske družbe bo v Kočevju
Rupnik v.d. državnega gozdarskega podjetja

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je napovedal, da bodo izhodišča reprezentativnim sindikatom javnega sektorja predstavili na naslednjih pogajanjih, ki naj bi bila že prihodnji teden.

Po ministrovih besedah bo hitrost sproščanja varčevalnih ukrepov odvisna od rasti BDP-ja, saj je treba upoštevati fiskalno pravilo. Katere ukrepe bodo najprej odpravili, je stvar dogovora s sindikati, je dejal in dodal, da vladna stran glede tega nima posebnih preferenc, saj je zanjo ključno, da se dogovorijo o masi za plače in njeni rasti.

Koprivnikar ni želel napovedovati, za koliko bi bila lahko masa plač v prihodnjem letu višja. Spomnil pa je, da so za letos pri masi plač krepko popustili in da morajo "do leta 2019 s postopnim popuščanjem v maso prinesti še približno 320 milijonov evrov".

Rupnik bo vodil državno gozdarsko podjetje
Vlada je za v. d. direktorja državnega gozdarskega podjetja imenovala direktorja gozdarsko-žagarske družbe Snežnik iz Kočevske Reke Julijana Rupnika, sedež družbe pa bo na Kočevskem. Vlada je pri tem upoštevala več dejavnikov, tudi visoko brezposelnost in gozdarsko tradicijo tega območja, je pojasnil kmetijski minister Dejan Židan.

Vlada je sicer soglasno sprejela akt o ustanovitvi družbe Slovenski državni gozdovi, ki bo razpolagala in upravljala gozdove v državni lasti, in za največ leto dni imenovala v. d. direktorja podjetja. Rupnik, ki ga je predlagal Židan, je bil edini kandidat za v. d. direktorja, kje bo sedež družbe, pa je bilo vse do danes zavito v skrivnost. Vlada je dobila veliko pobud iz različnih delov Slovenije, na koncu pa se je odločila, da bo na Kočevskem. Točen naslov bo določilo poslovodstvo, je dejal Židan.

Argumentov za to je po ministrovih besedah več - največ državnih gozdov je na Kočevskem, vlada je s tem pokazala namero po policentričnem razvoju Slovenije, gospodarske razmere na Kočevskem so zahtevne, brezposelnost je visoka, v tej regiji pa je doma tudi tradicija gozdarstva in lesarstva.

Vlada lahko v. d. direktorja podjetja v skladu z zakonom o gospodarjenju z državnimi gozdovi imenuje za največ eno leto. Postopki za izbor nadzornega sveta bodo stekli kmalu, nadzorniki pa bodo nato izpeljali postopke za imenovanje poslovodstva, je še povedal Židan.

Namesto Drenikove Nataša Šebenik
Za zastopanje Slovenije v arbitražnem postopku med Slovenijo in Hrvaško glede določitve meje med državama je vlada kot drugo predstavnico Slovenije poleg agentke Mirjam Škrk pooblastila še Natašo Šebenik, ki bo nadomestila bivško agentko Simono Drenik. Slednja je odstopila 23. julija lani, dan po tem, ko so bili v hrvaškem tisku objavljeni posnetki njenih pogovorov s takratnim slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem. Isti dan je odstopil tudi Sekolec. Drenikovo in Škrkovo je sicer vlada za agentki Slovenije pred arbitražnim sodiščem imenovala aprila 2011.

Polni mandat za direktorico STO-ja
Vlada je imenovala Majo Pak za direktorico Slovenske turistične agencije. Pakova sicer opravlja funkcijo vršilca dolžnosti direktorice že od julija lani, s 1. aprilom pa bo prejela polni mandat za vodenje STO-ja. Na funkciji glavnega tržnega inšpektorja pa ostaja Andreja Grlič, ki vodi tržni inšpektorat od leta 2006, z 18. majem pa bo nastopila nov petletni mandat na tej funkciji.

Sedež gozdarske družbe bo v Kočevju
Rupnik v.d. državnega gozdarskega podjetja