"Pobegnil je nazaj tja, kjer je kralj, v Ljubljano," o Jankoviću pravi Sunčičeva. Foto: MMC RTV SLO
jani sever
Sever pravi, da je bil tudi izid županskih volitev v Ljubljani pričakovan. Foto: BoBo

Na nedeljskem referendumu so državljanke in državljani zavrnili družinski zakonik, istočasno pa so na nadomestnih županskih volitvah prebivalci Ljubljane znova podelili mandat Zoranu Jankoviću. Za komentar obeh izidov smo na MMC-ju poklicali kolumnistko Majo Sunčič in novinarja Janija Severja.


"Zagovorniki bi morali bolje videti pozitivne učinke"
Sunčičeva je prepričana, da lahko velik del krivde za padec zakonika zagovorniki pripisujejo tudi nekdanjemu ministru za delo, družino in socialne zadeve Ivanu Svetliku, za katerega je spomnila, da so padli tudi njegovi drugi zakoni.

Poleg tega je imela po njenem mnenju negativen vpliv tudi nekdanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ki se je v kampanji za zakonik zelo angažirala, a je pri ljudeh nepriljubljena. Zagovorniki so tako poskušali neko zadevo, "ki jo je že tako težko predstaviti ljudem in pregovoriti neodločene", predstaviti s pomočjo nekoga, ki je kontaminiran.

O nadaljnjih odzivih zagovornikov zakonika pa je dejala, da bodo v svojem razočaranju zelo napadali drugo stran. Dodala je še, da bi morali zagovorniki bolje videti možnost razmišljanja in pozitivne učinke, o katerih so tudi sami govorili po referendumskem porazu.

O družinskem zakoniku po referendumu bodo govorili v oddaji Studio ob 17h na Prvem programu Radia Slovenija, pa tudi v večerni oddaji Televizije Slovenija Studio City.

"Bojim se, da bo to področje ostalo neurejeno"
Sever je dejal, da izid referenduma zanj ni presenečenje. Razloge za padec vidi predvsem v tem, "da slovenska družba očitno še vedno razmišlja konservativno, vzhodnoevropsko". Kot pravi, smo še daleč od skandinavskih držav, ki jih politiki tako radi postavljajo za vzgled. Ob tem je dodal, da so bili v kampanji tudi nizki udarci, predvsem od nasprotnikov zakonika, vendar to po njegovem mnenju ni vplivalo na izid referenduma.

Boji se, da bo s padcem zakonika zdaj to področje ostalo še dolgo neurejeno. "Predsednik vlade je že komentiral, da se mu to ne zdi najpomembnejša stvar. Mislim, da se bodo tudi ustavni sodniki, ki so dopustili ta referendum, morali vprašati, na koliko konkretnih usod ljudi so vplivali, negativno seveda," je zatrdil.

Sunčičeva: Jankoviću podpora pada
O županskih volitvah v Ljubljani in zmagi Jankovića pa je povedala, da jo je kot večina drugih pričakovala. Ob tem je izpostavila, da Jankoviću, čeprav so njegovi izidi zmeraj nekje čez 60 odstotkov, podpora vztrajno pada. "Na vsakih naslednjih volitvah mu podpora pade za približno 20.000 glasov," je pojasnila.

Dodala je še: "Nad tem bi se lahko zamislil. Ni mu uspel poskus na državni ravni in mu ni uspelo tisto, kar si je najbolj želel, da bi postal predsednik vlade. Pobegnil je nazaj tja, kjer je kralj, v Ljubljano. On je veliko govoril, da je to, da je Janša postal premier, nelegitimno. Lahko bi se zamislil o lastni legitimnosti, ker z vedno manjšo podporo ostaja glavni v Ljubljani."

Sever: Videlo se je, da so Ljubljančani z Jankovićem zadovoljni
Sever pravi, da je bil tudi izid županskih volitev v Ljubljani pričakovan. Po njegovem mnenju se je videlo, da so Ljubljančani glasovali za to, kar poznajo, in da so z Jankovićevim županovanjem zadovoljni. "To je bilo ključno," je zatrdil.

Prepričan je, da se bo nov Jankovićev mandat na čelu ljubljanske občine zagotovo tudi v čem razlikoval od prejšnjih in da je predsednik Pozitivne Slovenije sposoben istočasno voditi tako občino kot tudi stranko. Glede sodelovanja med vlado in MOL-om je še dodal, da bo to vsekakor težko, vendar kljub vsemu upa, da to ne bo imelo negativnih posledic za Ljubljano.