Volilne komisije so odločile. Foto: BoBo
Volilne komisije so odločile. Foto: BoBo
Aleš Primc
Predstavniki Civilne iniciative za družino in pravice otrok so se zbrali pred državnim zborom. Aleš Primc, vodja iniciative, je čestital vsem "ki so glasovali proti". Foto: MMC RTV SLO
Aleš Primc, Civilna iniciativa za pravice otrok in družine
Zakonik
V Gibanju za družinski zakonik so izpostavili predvsem premik v javnem mnenju v zadnjih dveh letih in napovedali, da jih referendum ne bo ustavil. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Zakonik
Nekdanji minister Ivan Svetlik in nekdanja direktorica direktorata Anja Kopač Mrak sta med glavnimi avtorji zakonika, ki po treh letih ni doživel uveljavitve. Na sliki ob opazovanju neuradnih izidov referenduma. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Ko so se pojavili prvi pozivi za referendum, je bilo ozračje tako, da bi 90 odstotkov glasovalo proti in 10 za. Na neki način nam je uspelo narediti nekaj pomembnih korakov naprej - predvsem v tem smislu, da se je razširila zavest, da imajo vsi otroci enake pravice.

Roman Kuhar, aktivist in sociolog

Skupaj se je volitev udeležilo 29,95 odstotka volilnih upravičencev. Na referendumu je imelo pravico glasovati okoli 1,7 milijona volivk in volivcev.


Najvišja udeležba je bila v volilni enoti Ljubljana Center (41,31 odstotka), najnižja pa na Ptuju (23,80 odstotka). Volina enota Ljubljana Center je tudi edina, kjer so volilci družinski zakonik v večino podprli (54,65 odstotka jih je glasovalo za).
Primc: Državljani spoštujejo materinstvo in očetovstvo
Aleš Primc iz Civilne iniciative za pravice družine in otrok izidov referenduma še ni želel komentirati, se je pa zahvalil čudoviti ekipi in vsem, ki so na referendumu glasovali, še posebej tistim, ki so glasovali proti.
Dejal je še, da "državljani spoštujejo materinstvo in očetovstvo" in da želi, da bi bil "ta izid spodbuda, da se vzpostavi strpen dialog, ki bo zadovoljil vse". Na neki način pa so svoje sporočilo dali tudi vsi, ki se referenduma niso udeležili, je še dejal.

Kot smo obljubili: posnetek prireditve Viktorji 2011 zdaj spet na ogled!

Tonin: Obstaja možnost za boljši zakonik
Poslanec NSi-ja Matej Tonin pa je dejal, da so v stranki z delnimi izidi referenduma zadovoljni. "Obstaja možnost za boljši zakonik, imamo leto časa, da se usedemo skupaj in dosežemo s skupnimi močmi dobre rešitve. Imam slabo vest, saj smo si ves čas prizadevali za kompromisno rešitev in bi se lahko referendumu izognili," je dejal.
SLS: Spoštovati je treba temeljne vrednote
V SLS-u, kjer sicer obžalujejo, da se je ta referendum sploh zgodil, so poudarili, da je vsekakor treba spoštovati različnost v družbi, treba pa je tudi spoštovati vrednote, na katerih je slovenska družba utemeljena in kjer družina zaseda prva mesta na lestvicah vrednot ljudi.
V SDS-u z izidom zadovoljni
Poslanka SDS-a Alenka Jeraj je pojasnila, da so v njihovi stranki zadovoljni s padcem družinskega zakonika na referendumu. Prepričana je, da izid referenduma pomeni, da je nasprotnikom zakonika uspelo ljudem predstaviti, kaj družinski zakonik vsebuje.

Stres: Pozdravljamo zavrnitev zakonika
Ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres je pozdravil zavrnitev družinskega zakonika na referendumu, po besedah tajnika Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzeta Porića pa je bil rezultat pričakovan. Paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković in evangeličanski škof Geza Erniša sta dejala, da je treba spoštovati odločitev volivcev.

Stres se je v imenu ljubljanske nadškofije zahvalil vsem, ki so "z veliko osebno požrtvovalnostjo" dosegli, da je večina volivcev prepoznala "nenadomestljivo vlogo družine" v življenju. Sicer pa po njegovih navedbah s samim izidom referenduma temeljne vrednote družine še niso zagotovljene, saj da jih je treba živeti v vsakdanjem življenju in medčloveških odnosih.
Svetlik: Vajen sem že referendumov
Kot je ob začetnem nihanju referendumskega izida dejal Ivan Svetlik, nekdanji minister za delo, družino in socialne zadeve, posebne živčnosti ne čuti, saj je referendumov in "vseh vrst izidov" že vajen. Na zakonik je pa čustveno navezan, zato mu ob tem "ni vseeno", je dejal in dodal: "Le 15 odstotkov glasov je še preštetih, vse se lahko obrne."

Lobnik: Slovenija ve, da obstajajo različne družine
V Gibanju za družinski zakonik so razočarani, je dejal koordinator Miha Lobnik. Kljub vsemu je kampanja po njegovem mnenju izpostavila precej pozitivnih stvari, med drugim Slovenija zdaj ve, da obstajajo različne družine in različni otroci, ki jim vseeno pripadajo pravice, je dejal. Ob zavrnjenem zakoniku bo problematika ostala, zato bodo ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve posredovali nov predlog zakona.
Kampanja je še pokazala, da v Sloveniji lahko sodelujejo različne stranke - tako koalicijske kot opozicijske, parlamentarne in zunajparlamentarne - če le gre za dobro stvar, je dejal. Dodal je še, da so nasprotniki v kampanji podali polno neresnic, kar bodo v prihodnjih dneh v Gibanju še dodatno osvetlili.

Ude: Padec zakonika je posledica tradicionalizma
Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je o neuradnih izidih referenduma dejal, da mu bo zelo žal, če bo zakonik padel, ker je bil to izjemno dober zakonik predvsem za otroke.

Pravnik Lojze Ude je žalosten zaradi padca zakonika: "Padec je posledica tradicionalizma, ki je v Sloveniji kar močan, in tudi konservativnosti. Nekateri ljudje se težko modernizirajo, zlasti svoje mnenje. Nekateri pa želijo pokazati moč konservativizma, ki ga je še zmeraj veliko. Prej ali slej bomo pa tak zakonik imeli."

Kuhar: Za nekaj časa smo obtičali
"Življenje bo ostalo takšno, kot je. Lahko bi pa bilo veliko boljše," je dejal sociolog in aktivist Roman Kuhar, predvsem za otroke v istospolnih družinah, ki po njegovih besedah ostajajo v neurejenem položaju. "Za nekaj časa smo obtičali na mestu," je izjavil.

Črnak Meglič: Vse več bo pritiskov na CSD-je
Ob vsem tem dogajanju je iz oči javnosti izpadlo to, da je glavnina zdaj zavrnjenega zakonika posvečena boljšemu in hitrejšemu reševanju konfliktnih situacij v tistih družinah, ki se srečujejo s problemi - predvsem v smeri hitrejše pomoči otroku, je izpostavila poslanka SD-ja Andreja Črnak Meglič. Upa, da bodo tudi nove področne zakonske rešitve vključevale večino teh proceduralnih postopkov, ki so namenjeni reševanju otroka iz težav, je dodala.

Ob negativnem izidu referenduma Črnak Megličeva pričakuje, da se bodo povečali pritiski na centre za socialno delo (CSD-je), da bo vse več negativnih odločitev pri posvojitvah, tudi pri posvojitvah biološkega otroka partnerja v istospolnih družinah.

V Gibanju za družinski zakonik se o tem, kakšna bo vsebina novega predloga, ki ga bodo poslali na ministrsvo, še niso pogovarjali. "Zagotovo pa bo v smeri izenačevanja položaja otrok v istospolnih družinah," je dejala poslanka.

Podpredsednica DeSUS-a Marija Gjerkeš Dugonik je dejala, da je k zavrnitvi družinskega zakonika na referendumu najbolj pripomoglo to, da Slovenci kot družba počasi sprejemamo spremembe, in tudi to, da so bili nasprotniki zakonika "preglasni na dejstvih, ki jih v zakonu ni".

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik pa po padcu družinskega zakonika upa, da bodo kljub enoletni prepovedi sprejemanja nove zakonodaje na tem področju našli zakonske rešitve za najbolj pereče probleme. Po njenem mnenju nujno potrebujemo zagovornika otrokovih pravic ter zakonsko določitev o prepovedi telesnega kaznovanja otrok. "Tiste stvari, ki so pomembne za otroke, so tako pomembne, da ne smemo odlašati z njimi," je dejala.



Aleš Primc, Civilna iniciativa za pravice otrok in družine

Ko so se pojavili prvi pozivi za referendum, je bilo ozračje tako, da bi 90 odstotkov glasovalo proti in 10 za. Na neki način nam je uspelo narediti nekaj pomembnih korakov naprej - predvsem v tem smislu, da se je razširila zavest, da imajo vsi otroci enake pravice.

Roman Kuhar, aktivist in sociolog