Upokojeni vojaki, bodo, ker nimajo polne pokojninske dobe 40 let, prejemali mesečno starostno pokojnino, ki bo približno 100 do 300 evrov nižja. Foto: BoBo
Upokojeni vojaki, bodo, ker nimajo polne pokojninske dobe 40 let, prejemali mesečno starostno pokojnino, ki bo približno 100 do 300 evrov nižja. Foto: BoBo

Lani sprejeta pokojninska reforma je po poročanju Radia Slovenija povzročila določene nepravilnosti, zaradi katerih se noben pripadnik Slovenske vojske, z izjemo tistih na terenu, ki se lahko upokojijo pri 45-ih letih, ne bo mogel poklicno upokojiti, saj bo prej izpolnil starostne pogoje.

Ker ne bodo imeli polne pokojninske dobe 40 let, bo njihova mesečna starostna pokojnina za 100 do 300 evrov nižja, kot bi bila sicer, opozarjajo v Sindikatu vojakov.

V sindikatu vojakov so za tovrstne anomalije izvedeli konec lanskega leta, ko je obrambno ministrstvo okoli 40 starejšim pripadnikov slovenske vojske odpovedalo delavno razmerje, ker, kot predvidevata zakon o obrambi in Zujf, izpolnjujejo vse pogoje za starostno upokojitev.

Težava je nastala, ker vojaki kljub beneficiranemu delovnemu stažu ne dosegajo polne pokojninske dobe in imajo zato nižjo osnovo za izračun pokojnine.

"Ne na ministrstvih za delo in za obrambo, ne na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ne kje drugje ne znajo pojasniti, zakaj je od 30 do 40 pripadnikov Slovenske vojske zadnji dan lanskega leta prejelo odločbe o prekinitvi delovnega razmerja," je povedal predsednik sindikata vojakov Gvido Novak.

"Nihče niti ne zna pojasniti, zakaj starostna in ne poklicna upokojitev," je poudaril Novak. Več odgovorov pričakujejo na sestanku s predstavniki ministrstva za delo, ki naj bi bil še v tem tednu.

Če pristojni ne bodo ugotovili vzroka za izdajo odločb in odpravili napake, bodo za vse tiste odpuščene, ki želijo še naprej delati, vložili tožbe.

Zahteva za izplačilo privarčevanih sredstev
Po mnenju sindikata vojaki lahko tudi upravičeno zahtevajo izplačilo privarčevanih sredstev v skladu obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja, torej sredstev za poklicno pokojnino.

Vsi pripadniki bodo namreč dosegli pogoje za starostno upokojitev pred pogoji za poklicno upokojitev in denarja tako ob upokojevanju sploh ne bodo potrebovali, je pojasnil Novak.

V sindikatu menijo, da bi moral biti odstotek vplačevanja v sklad obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja višji, kot je zdaj. Po njihovih izračunih naj bi znašal nekaj več kot 17 odstotkov, medtem ko je zdaj nekaj več kot devet odstotkov.

Ministrstvo bo preučilo zadeve
Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so zagotovili, da bodo omenjeno problematiko podrobno preučili. Rešitev bi bilo potem mogoče umestiti v spremembe zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki jih prav pri poglavju o poklicnih pokojninah že pripravljajo, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu Miloš Pavlica.