Poslanke in poslanci bodo izredno sejo, na katero je uvrščenih 28. točk dnevnega reda, začeli v torek ob 12. uri, predvidoma od srede do petka pa bodo o zakonskih rešitvah razpravljali ves dan. Foto: BoBo
Poslanke in poslanci bodo izredno sejo, na katero je uvrščenih 28. točk dnevnega reda, začeli v torek ob 12. uri, predvidoma od srede do petka pa bodo o zakonskih rešitvah razpravljali ves dan. Foto: BoBo
Borut Pahor
Če je bila pri sprejemanju zakona za uravnoteženje javnih financ zaradi hitrega postopka storjena napaka, "ne ponovimo te napake pri ustanavljanju holdinga", svari Pahor. Spomnil je, da je vlada krpanje bančnega sistema pripravljena reševati s holdingom. Ob tem meni, da se s tem odpira nevarnost vnovičnega vpliva politike na odločitve in želja vlade, da "v isto institucijo da vlogo slabe banke". Foto: BoBo

Predloge za začetek postopka za spremembe ustave, ki se nanašajo na vnos fiskalnega pravila v ustavo ter na ukinitev državnega sveta, bodo poslanci obravnavali najprej. Zlatemu pravilu se sicer ne napoveduje potrebna dvotretjinska podpora, saj mu nasprotujejo v Pozitivni Sloveniji, razdeljeni pa so tudi v SD-ju.

Pahor Janši svetuje še en krog pogovorov
Poslanec SD-ja Borut Pahor sicer verjame, da je vnos omejitve proračunske porabe v ustavo nujna stvar. To, da v tem trenutku v DZ-ju ni potrebne večine za sprejem fiskalnega pravila, je po Pahorjevem prepričanju obžalovanja vredno in utegne imeti precejšnje politične posledice, morda največje v političnem smislu.

"Tri sosednje države, Italija, Avstrija in Madžarska, imajo to pravilo zapisano v ustavi. Kaj dela Slovenijo tako posebno, da tega ne bo zapisala v ustavo, če imamo z njimi primerljiv pravni red?" se je vprašal Pahor. To bi bil, pravi, "samo znak domači in tuji javnosti, da želje po finančni disciplini ne jemljemo tako resno, kot je zapisano v fiskalnem paktu". In takšno sporočilo po njegovih besedah ne sme biti del sporočil, ki gredo iz Slovenije na finančne trge. Premierju Janezu Janši bi zato svetoval še en krog pogovorov o fiskalnem pravilu.

PS in SD proti hitenju s holdingom
Poleg vrste zakonskih predlogov s področja gospodarstva pa bosta med osrednjimi točkami dnevnega reda izredne seje DZ-ja tudi obravnavi predloga zakona o poroštvu za Teš 6 in predloga zakona o Slovenskem državnem holdingu. Kolegij predsednika DZ-ja je namreč kljub nasprotovanju vodij poslanskih skupin PS in SD Janija Möderndorferja in Janka Vebra potrdil nujni postopek obravnave tega zakona.

Möderndorfer je prepričan, da parlament o tako pomembni materiji ne bi smel odločiti v petih dneh. S takšnim početjem "provociramo državljane", da bi zopet šli na referendum, saj je takšno namero napovedalo že več organizacij, je poudaril. Vebra pa opozarja, da bi ob sprejemu zakona prišlo do "težko popravljivih posledic za to državo". Kot je dejal, pri zakonu o Slovenskem državnem holdingu ne gre za interese ljudi, pač pa za tretji krog privatizacije državnega premoženja ter za nacionalizacijo sredstev upokojencev.

Ugovarjal je vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko. Po njegovih besedah gre za vzpostavitev preglednega in enovitega nadzora nad slovenskim premoženjem. Prav kakovosten način upravljanja je tudi glavni cilj zakona, je zatrdil. Z njim so se strinjali tudi drugi člani koalicije.