Zakaj je Šinkovec ponudil odstop, še ni potrjeno. Foto: MMC RTV SLO
Zakaj je Šinkovec ponudil odstop, še ni potrjeno. Foto: MMC RTV SLO
Knjiga Čefurji raus!
Pri Študentski založbi, kjer je bila knjiga izdana, so domnevali, da sta policijo zmotili poglavji z naslovom Zakaj smo končali na policijski postaji in Zakaj je slovenska policija v p...i? Foto: MMC RTV SLO

Izjemno me veseli, na kakšen način je naša družba reagirala na napako posameznikov in jo s tem tudi odpravila. Zahvaljujem se vsem za resnično množično moralno podporo.

Goran Vojnović

Pregon Gorana Vojnovića je tako ustavljen. Kot je Katarina Kresal povedala na današnji tiskovni konferenci, ji je Šinkovec ponudil odstop, a ga ni sprejela. Dejala je, da je za postopek zoper pisatelja izvedela v četrtek, in takoj zahtevala pojasnila policije. Povedala je še, da je bila "izjemno jezna, predvsem pa izjemno užaloščena, da je kaj takega v teh časih, v katerih živimo, mogoče".

Ministrica za notranje zadeve je pojasnila še, da je v petek zjutraj opravila razgovor s Šinkovcem, ki je priznal, da je bila storjena napaka in da se to ne bi smelo zgoditi, ter da za stvar prevzema polno odgovornost. Šinkovec je zato ponudil svoj odstop, a se je Kresalova odločila, da njegovega odstopa ne bo sprejela. V. d. generalnega direktorja policije je pojasnil še, da se je odločil, da bo pregon v tej zadevi umaknjen in da je sprejel vse ukrepe, da se kaj takega v policiji ne bo več zgodilo.

Kresalova predloga ni sprejela zaradi izredno težkega stanja, ki vlada v policiji, veliko tekočih projektov, ki gredo v smeri reorganizacije, poleg tega pa je s sodelovanjem s Šinkovcem v zadnjih mesecih zadovoljna, saj meni, da zadeve vodi strokovno in organizirano, kar velja tudi za tekoče projekte. Predlog za pregon je sicer označila za ogromno napako, ki se ne bi smela zgoditi, ni pa bilo to kaznivo dejanje.

Šinkovec je umik predloga za pregon pojasnil z besedami, da se decembra, ko je v podpis dobil pripravljeno gradivo, ni prav podrobno posvetil temu, kako so strokovne službe zadevo utemeljile. Potem ko je bil z zadevo znova seznanjen, je zahteval podrobna pojasnila in ugotovil, da so se strokovne službe oprle na nekaj pojmov, ki niso fiktivni, "vendar pa je v današnjih časih zadeve treba gledati nekoliko drugače, upoštevane pa niso bile odločbe ustavnega sodišča, ki so na to temo že bile sprejete".

Vojnović v četrtek na policiji
Vojnović je bil v četrtek zaslišan na policiji, ker naj bi razžalil in obrekoval del slovenske policije. Na zaslišanju je izjavil, da gre pri romanu za fikcijo in se v nobenem trenutku ni naslonil na realne dogodke ali osebe.

T. K./A. M.

Izjemno me veseli, na kakšen način je naša družba reagirala na napako posameznikov in jo s tem tudi odpravila. Zahvaljujem se vsem za resnično množično moralno podporo.

Goran Vojnović