Kraljica je takole pozdravila navdušene 'smrtnike'. Foto: Reuters
Kraljica je takole pozdravila navdušene 'smrtnike'. Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta II.
Kraljica je na Prešernovem trgu požela ovacije. Foto: MMC RTV SLO
Mnenja opazovalcev sprehoda kraljice
Kraljičin sprehod po Ljubljani

Na njenem sprehodu po Ljubljani, kjer so kraljico z vzkliki in mahanjem pozdravila navdušena množica, je bil tudi MMC.

Prešernov trg so že dobro uro pred prihodom visoke gostje do konca napolnili radovedneži, ki so želeli 82-letno monarhinjo videti na lastne oči.
Prelepo jesensko sonce, nabita ulica med Magistratom in Grand hotelom Union, okrašena z britanskimi in slovenskimi zastavicami: takšna je bila kulisa, ki je pričakala vnovič od pet do glave urejeno kraljico Elizabeto II.
Ta je predtem kosila na Ljubljanskem gradu, se potem z vzpenjačo spustila z gradu, potem pa se v strogo varovani koloni vozil pripeljala do začetka Tromostovja.

Ko je stopila iz avtomobila, je množica začela vzklikati, britanska monarhinja pa se je v družbi slovenskega predsednika Danila Türka smehljaje odpravila na kratek sprehod do hotela Union, kjer biva skupaj z možem, vojvodo Edinburškim. Njega je na sprehodu spremljala prva dama Barbara Miklič Türk, v sprevodu pa so se sprehodili tudi britanski zunanji minister David Miliband z ženo, ljubljanski župan Zoran Janković z ženo, slovenski veleposlanik v Londonu Iztok Mirošič ter drugi člani osebja.

Po pričakovanjih se je dobro razpoložena kraljica ustavila pri otrocih mednarodne britanske šole v Ljubljani, ki so se zbrali ob zanje posebej postavljeni ograji, z njimi malce pokramljala, odzvala pa se je tudi na vzklike v množici. Ob navdušenem aplavzu je nadaljevala sprehod do hotela, kjer jo je čakal kratek počitek, potem pa nadaljevanje uradnih obveznosti sklepnega dneva obiska v Sloveniji.

Brina Tomovič in Ksenja Tratnik

Mnenja opazovalcev sprehoda kraljice
Kraljičin sprehod po Ljubljani