Vlado je na javnem glasovanju podprlo 50, proti pa je glasovalo 10 od 82 navzočih poslancev. Za izvolitev je bila potrebna navadna večina, torej večina navzočih. Foto: BoBo
Vlado je na javnem glasovanju podprlo 50, proti pa je glasovalo 10 od 82 navzočih poslancev. Za izvolitev je bila potrebna navadna večina, torej večina navzočih. Foto: BoBo
Tanko
Jože Tanko meni, da potrebujemo vlado, ki bo začela delati takoj. Foto: BoBo
Janez Janša v državnem zboru
Janša je napovedal, da bo opoziciji ponudil sodelovanje v partnerstvu za razvoj. Foto: BoBo

Blagajna je prazna, zadolževanje je postalo predrago. Ukrepi nove vlade ne bodo naredili priljubljene. Številni, ki so bili leta in leta deležni privilegijev, bodo prisiljeni v varčevanje.

Ivan Hršak, DeSUS

Hoteli smo tisto, o čemer nas je Erjavec kot izvrsten politični tiger, ki se znajde v vsakem položaju, prepričal na koalicijskih pogajanjih. Kot pravnik nas je vse prepričal, da tožilstvo ne sme pod notranje zadeve. Zato me zanima, kako bodo zdaj glasovali Erjavec, Virant in SD.

Zoran Janković, PS
Republika Slovenija
Po vsej verjetnosti bo že danes nova vlada izvedla prvo, konstitutivno sejo. Foto: BoBo

Bliža se prehranska kriza. Ta bo še bolj občutna, kot finančna in gospodarska. /.../ Glavni odgovori nanjo so že znani. To je zaščita naravnih virov, kot so zrak, voda in kmetijska zemljišča. Preprečiti bo treba to, kar se zdaj dogaja, da tretjina hrane konča v smetnjakih. Podpiram novo veliko ministrstvo, ki bo varovalo naravne vire. Vem, da je v strokovni javnosti veliko pomislekov, nanje pa bo nova vlada odgovarjala z vsakim dejanjem posebej.

Dejan Židan, poslanec SD-ja in nekdanji kmetijski minister
Prevc, Bogovič
Po mnenju Mihaela Prevca (SLS) so zaslišanja na odborih dokazala, da so ministrski kandidati strokovni. Foto: BoBo

Iz koalicijske pogodbe veje neoliberalni pristop k vladanju, kar pomeni, da se bo državno premoženje prodalo. To temelji na tezi, da je država slab gospodar. V resnici pa gre za bogatenje zasebnih lastnikov.

Janko Veber, SD
Zoran Janković
Jankovića zanima, ali bomo znova priča kadrovskemu cunamiju. Foto: BoBo
Janša o nalogah vlade
Slovenija dobila novo, deseto vlado

Borut Pahor je ob 16. uri predal posle novemu premierju, ob 18. uri pa se je začela prva, ustanovitvena seja nove vlade. Sedmim ministrom z imenovanjem zamrzne poslanski mandat.
Dva člana koalicije vlade nista podprla. Eden izmed njih je Gregor Virant, ki ni glasoval, niti ni prijavil navzočnosti. Druga pa je Iva Dimic iz Nove Slovenije, ki se prav tako ni prijavila h glasovanju. Kot sta pojasnila, jima glasovalni napravi nista delovali.

Vlado je na javnem glasovanju podprlo 50, proti pa je glasovalo 10 od 82 navzočih poslancev. Za izvolitev je bila potrebna navadna večina, torej večina navzočih. Stranke SDS, DLGV, SLS, NSi so glasovale za vlado, prav tako oba manjšinska poslanca. PS se je glasovanja vzdržal, SD pa je vladi nasprotoval.

Uvodni govor mandatarja Janše.
.
DZ razpisal referendum o družinskem zakoniku.

Druga Janševa vlada
To je deseta vlada v samostojni Sloveniji, druga na čelu z Janezom Janšo. Čaka jih zahteven mandat, država se že več let spopada s finančno in gospodarsko krizo, na zavodu za zaposlovanje je prijavljenih več kot 116.000 ljudi, zadolževanje je zaradi padca bonitetnih ocen vse dražje, reforme potrebujejo tako zdravstveni kot pokojninski sistem in trg zaposlovanja.
12 članov nove vlade
Novo ekipo ob Janši sestavljajo še Janez Šušteršič (finance), Senko Pličanič (pravosodje, javna uprava in lokalna samouprava), Radovan Žerjav (gospodarstvo in tehnologija), Žiga Turk, (šolstvo, znanost, kultura in šport), Zvonko Černač (infrastruktura in prostor), Vinko Gorenak (notranje zadeve), Andrej Vizjak (delo, družina, socialne zadeve), Tomaž Gantar (zdravstvo), Franc Bogovič (kmetijstvo in okolje), Aleš Hojs (obramba), Karl Erjavec (zunanje zadeve) in Ljudmila Novak (Slovenci po svetu).

SLS: Postavljamo ekipo za izhod iz krize
Mihael Prevc
(SLS) je v okviru predstavitve stališč poslanskih skupin dejal, da smo od padca trojnega referenduma izgubili osem mesecev dragocenega časa, v katerem bi lahko izvajali protikrizne ukrepe. "Danes je dan, ko izbiramo novo ministrsko ekipo, ki bo imela na volitvah pridobljeno legitimnost in ki lahko že jutri začne delo. Postavljamo operativno ekipo za izhod iz krize," je zatrdil.

Novemu predsedniku slovenske vlade Janezu Janši je čestitala desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP). V EPP-ju so prepričani, da bo nova vlada Slovenijo pripeljala nazaj na pot rasti in blaginje.

Zaslišanja kandidatov pred matičnimi odbori so po njegovem mnenju pokazala, da gre poleg politične tudi za strokovno vlado. "Prihajajoči mandat bo verjetno eden najtežjih v naši kratki zgodovini. Potrebno bo veliko komunikacije, iskanja kompromisov in tega, kar imenujemo politika," je pojasnil ter dodal, da je prihodnja vladna ekipa posebna v tem, da gre za enakovredne stranke, ki so se sposobne pogovarjati in tudi doseči končni dogovor.

SD vladi ne bo "dajal potuhe"
Poslanska skupina SD-ja nove vlade ne bo podprla, je napovedal Janko Veber. "Ne bomo vam namreč dajali potuhe, temveč bomo od vas terjali odgovorno delo," je pojasnil. Po njegovih besedah bo SD v opoziciji deloval konstruktivno, predvsem pa vnašal v družbo mir. Koalicija v tem smislu mandata ni začela dobro, saj je zavrnila že dogovorjeni zakon o javnih financah, je zatrdil Veber.
Matjaž Han (SD) je zatrdil, da bomo dobili desnosredinsko vlado, ki si je Slovenke in Slovenci na neki način niso želeli, zato bo glasoval proti njej. Komentiral je tudi stališče moralnega teologa Ivana Štuheca, ki ga je podal za MMC. "Če bodo takšni ideologi desnice tako govorili v teh hudih časih, potem se nam slabo piše," je zatrdil Han.

PS ne bo ne glasoval ne razpravljal
Poslanci in poslanke Pozitivne Slovenije vlade ne bodo ne podprli, niti ne bodo glasovali proti, niti o njej ne bodo razpravljali, je napovedal predsednik stranke Zoran Janković. Menijo namreč, da je bilo dovolj razprave in vprašanj že na odborih, kjer so opozicijski poslanci veliko vladnih kandidatov podprli. Podpore PS-ja pa vlada kot celota ne bo prejela zaradi zakona o vladi, ki tožilstvo umešča pod notranje ministrstvo in ukinja samostojni resor kulture.
Izrazil je zaskrbljenost, ker vlado prevzema skoraj ista koalicija kot v mandatu 2004-2008. V "času debelih krav" ta koalicija ni opravila potrebnih reform, v mandatu 2009-2011 pa je delovala kot protireformator, je pojasnil. Prav tako ga skrbi, kaj se bo dogajalo z mediji in v podjetjih, kjer ima država svoj vpliv. "V opoziciji vam bomo gledali pod prste," je napovedal.

Zavzel se je, da dobi vlada na začetku sto dni miru, kot je to običajno. Janković meni, da delitve na naše in vaše ne bi smele vplivati na delo vlade, pri čemer, kot pravi, PS kot nova stranka "ni tako obremenjena s preteklostjo". Zatrdil je še, da kot poslanec nikoli ne bo predlagal sklica referenduma.
DLGV: Ukrepi ne bodo všečni
Po besedah Riharda Branislja iz DLGV-ja gre tokrat za projektno vlado z enim temeljnim ciljem: Slovenijo popeljati iz krize. Uspeh bo pri tem precej odvisen od zaupanja civilne družbe in sodelovanja politike. To, da je sestavljena iz petih dokaj različnih strank, je pri tem lahko šibkost, hkrati pa tudi prednost, je dejal. Ukrepi vlade v vsakem primeru ne bodo všečni, morali pa bodo biti pravični. Kot zelo pomemben bo tudi odnos med predsednikov vlade in finančnim ministrom. "Naj vlada začne kot vzklik iz srednjeveških viteških iger: Naj vas spoznamo na delu," je sklenil Braniselj.
DeSUS: Varčevanje tudi za privilegirance
To bo ekipa za težke čase, je napovedal DeSUS-ov poslanec Ivan Hršak. Da bo imela težko delo, dokazuje tudi množica kritikov, ki se je oglasila še pred znanimi kandidati za vlado. A vsi, tudi številna interesna združenja, ki so bila številna leta po Hršakovih besedah privilegirana, se bodo morala sprijazniti z varčevanjem, ki bo prek socialnega sporazuma enakomerno in pravično razporejeno. V DeSUS-u menijo, da bo odgovornost za uspehe ali neuspehe v koaliciji enakomerno razporejena, od opozicije pa pričakujejo, da "ne bo nagajala". Sicer nas čaka Evropska unija kot stečajni upravitelj, je sklenil Hršak.
NSi: Dobro je, da se vlade menjajo
Po mnenju poslancev NSi-ja bo danes izvoljena najizkušenejša vladna ekipa, je dejal Matej Tonin. Komentiral je kritike, da je vlada bolj politična kot strokovna: "Prevečkrat se je zgodilo, da so se ministri, strokovnjaki na področju, spuščali v posamezne odločitve in pozabljali na učinkovito vodenje. Videli so drevesa, ne pa gozda. Ministrstvo je vodilo ministra, ne pa minister ministrstvo." Tudi kritike na račun kandidata za zunanjega ministra, Karla Erjavca iz DeSUS-a, so po njegovih besedah preuranjene. Na več primerih iz Nemčije, Avstrije in Velike Britanije je predstavil, da so nekateri največji politični voditelji v karieri vodili veliko različnih ministrstev, pa jim to ni bilo očitano.

"Še pred letom 2004 se je veliko govorilo, da ima Slovenija na voljo samo eno vladno ekipo, za drugo pa, da je premalo strokovnjakov," je nadaljeval Tonin. Toda po letu 2004 se je izkazalo, da ima Slovenija več vladnih ekip ter da je "zdravo in pametno, da se izmenjujejo na oblasti". Tokratna vladna ekipa ga navdaja z optimizmom. Pohvalil je opozicijo, ki je na odborih kandidate pogosto podprla, in izrazil pričakovanje, da bo tudi vladno ekipo kot celoto.

SDS: Časa za uvajanje ni
Jože Tanko
(SDS) je pojasnil, da je nova ekipa ministrov za tretjino manjša od odhajajoče. Po njegovih besedah bo morala biti tudi bistveno bolj homogena, da bo sposobna pripraviti učinkovite ukrepe, ki jih državljani pričakujejo zadnja tri leta. Opozoril je, da razmere niso enostavne in da je Slovenija na poti med najbolj ogrožene države v EU-ju, zaradi česar ne bo imela možnosti, da dvigne proračunsko porabo za svoj slog vladanja, ko je to počela prejšnja vlada, pri čemer so se "lučke na vladnem semaforju prižigale v nasprotnem vrstnem redu".

Nova vlada bo tako morala začeti zaustavljati zadolževanje, za kar bodo potrebne korenite spremembe v miselnosti, konceptih in organizacijskih oblikah. Ob tem je dodal, da potrebujemo vlado, ki se bo dela lotila takoj, saj časa za uvajanje tako rekoč ni.

Manjšinska poslanca sta vlado podprla
V imenu manjšinskih poslancev je László Göncz zatrdil, da ima največjo objektivno odgovornost za prihodnost države prav izvršna veja oblasti, ki, kot pravi, preprosto nima manevrskega prostora za napake, kar pomeni, da bo morala do vodenja države pristopiti odločno, pravično in učinkovito.

Izpostavil je, da smo današnji dan pričakovali zadnjih osem mesecev, da pa je trenutno najpomembneje to, da smo pred oblikovanjem nove vlade, do katere večina goji velika pričakovanja, ki so po njegovem mnenju morda vprašljivo realna. Dodal je, da bosta oba poslanca manjšin vlado z zadovoljstvom podprla.

Blagajna je prazna, zadolževanje je postalo predrago. Ukrepi nove vlade ne bodo naredili priljubljene. Številni, ki so bili leta in leta deležni privilegijev, bodo prisiljeni v varčevanje.

Ivan Hršak, DeSUS

Hoteli smo tisto, o čemer nas je Erjavec kot izvrsten politični tiger, ki se znajde v vsakem položaju, prepričal na koalicijskih pogajanjih. Kot pravnik nas je vse prepričal, da tožilstvo ne sme pod notranje zadeve. Zato me zanima, kako bodo zdaj glasovali Erjavec, Virant in SD.

Zoran Janković, PS

Bliža se prehranska kriza. Ta bo še bolj občutna, kot finančna in gospodarska. /.../ Glavni odgovori nanjo so že znani. To je zaščita naravnih virov, kot so zrak, voda in kmetijska zemljišča. Preprečiti bo treba to, kar se zdaj dogaja, da tretjina hrane konča v smetnjakih. Podpiram novo veliko ministrstvo, ki bo varovalo naravne vire. Vem, da je v strokovni javnosti veliko pomislekov, nanje pa bo nova vlada odgovarjala z vsakim dejanjem posebej.

Dejan Židan, poslanec SD-ja in nekdanji kmetijski minister

Iz koalicijske pogodbe veje neoliberalni pristop k vladanju, kar pomeni, da se bo državno premoženje prodalo. To temelji na tezi, da je država slab gospodar. V resnici pa gre za bogatenje zasebnih lastnikov.

Janko Veber, SD
Janša o nalogah vlade
Slovenija dobila novo, deseto vlado