Foto:
Foto:
Evropski komisar za širitev Günter Verheugen je bil kritičen do sedanjih članic.

To je v dveminutni predstavitvi v Evropskem parlamentu dejal poročevalec za Slovenijo Demetrio Volcic.

Spomnil je na to, je Sloveniji v sklepnem poročilu o pripravljenosti najboljšo oceno dala tudi Evropska komisija, ki je ugotovila le eno resno pomanjkljivost, ta pa je že rešena. Volcic je poudaril, da si je Slovenija za nov cilj že zastavila vstop na evroobmočje, ki se je še pred leti zaradi inflacije zdel nedosegljiv.

Volcic je bil optimističen tudi glede odnosov Slovenije s Hrvaško. Kot pozitiven prispevek k ozračju je označil ratifikacijo nasledstvenega sporazuma v hrvaškem saboru.

Poročilo za Slovenijo je bilo Volcičevo zadnje, kajti na letošnjih evropskih volitvah poslanec ne bo več kandidiral.

Verheugen pozitivno o pripravljenosti
Evropski komisar za širitev Günter Verheugen je v Strasbourgu članice EU-ja kritiziral, ker državljanov niso seznanile s širitvijo. Verheugen je v Evropskem parlamentu v uvodu v razpravo o poročilu o pripravljenosti desetih novink dejal, da bi politične elite v članicah morale storiti več za razlago bistva zgodovinske širitve.

Evropska komisija je na to ves čas opozarjala, a se širitev in strahovi v zvezi z njo na prvih straneh medijev pojavljajo šele zdaj, je bil nezadovoljen Verheugen. Komisar je pripravljenost pristopnic ocenil kot pozitivno, izpostavil pa vprašanje neposrednih plačil kmetom in standarde varne prehrane.