Marka Pavliho naj bi spodnesla anonimka, ki je člane odbora, ki so odločali o njegovi kandidaturi,
Marka Pavliho naj bi spodnesla anonimka, ki je člane odbora, ki so odločali o njegovi kandidaturi, "poučila" o njegovih preteklih ostrih izjavah glede Hrvaške. Foto: BoBo

Posvetovalni odbor, ki je oblikovan v skladu z 255. členom pogodbe o delovanju EU-ja in ocenjuje primernost predlaganih kandidatov za sodnike Sodišča EU-ja, je tako zavrnil kandidaturo Marka Pavlihe, so sporočili z ministrstva za pravosodje. Zavrnitev je profesor pomorskega prava, ki so ga zaslišali v petek, potrdil že konec preteklega tedna. Vsebine obvestila odbora glede ustreznosti kandidata ministrstvo ni razkrilo.

Ministrstvo je še napovedalo, da bo v petek v uradnem listu objavilo nov razpis za eno sodniško mesto na Splošnem sodišču EU s 15-dnevnim rokom za prijavo. Ministrstvo bo prijave, ki bodo izpolnjevale razpisne pogoje, odstopilo predsedniku republike Borutu Pahorju, ki bo nato za oblikovanje mnenja o kandidatih zaprosil sodni svet in vlado.

Predsednik se bo nato opredelil do kandidatov in predlog kandidata posredoval državnemu zboru, kjer bo moral dobiti večino vseh poslancev. Temu bo seveda sledilo še zaslišanje pred pristojnim odborom v Bruslju. Na sodišču v Luksemburgu naj bi letos mandat nastopila dva sodnika iz Slovenije. Pahor je po razpisu iz aprila lani ob Pavlihi izbral še dosedanjega slovenskega sodnika na Sodišču EU-ja Mira Preka, a ta potem marca v državnem zboru v nasprotju s Pavliho ni dobil zadostne podpore za še en mandat. Odnesli so ga očitki o spolnem nadlegovanju in nasilju nad sodelavko.

Ministrstvo za pravosodje je po zavrnitvi Preka v DZ-ju ponovilo razpis za eno mesto na Sodišču EU-ja, na katerega se je do izteka roka prijavilo šest kandidatov. Postopek je zdaj v pridobivanju mnenja sodnega sveta in vlade. Sodni svet ima obravnavo kandidatov na dnevnem redu seje, ki bo ta četrtek. Prav tako naj bi vlada svoje mnenje oblikovala na četrtkovi seji. Preku bo šestletni mandat potekel 31. avgusta, vendar pa bo funkcijo, kot so pojasnili na ministrstvu za pravosodje, v skladu s statutom sodišča opravljal do nastopa funkcije novega sodnika iz Slovenije.

Pavliha v kolumni tehtal razloge za zavrnitev

Pavliha je v kolumni na spletnem portalu za pravnike Ius Info zapisal, da ga je odbor zavrnil zaradi anonimnega pisma članom odbora. V pismu anonimneži, ki se podpisujejo kot Group of EU citizens, navajajo pretekle izjave Pavlihe v povezavi s Hrvaško, kar naj bi vodilo v konflikte med Pavliho in Hrvati, ki so zaposleni na sodišču. Zaradi tega naj Hrvaška ne bi spoštovala nobene sodbe, pri kateri bi sodeloval, v kolumni Pavliha pojasnjuje vsebino anonimke. Glede enournega zaslišanja se Pavliha v kolumni ni želel spuščati v podrobnosti, zapisal je le, da je bilo nasičeno s strokovnimi temami in dlakocepskimi vprašanji. Dodaja pa, da je imel zaradi anonimke in ponižujočega obravnavanja sodnikov na zaslišanju slab občutek.

Prispelo uradno obvestilo o zavrnitvi Pavlihe