Zmago Jelinčič na Državni volilni komisiji. Foto: BoBo
Zmago Jelinčič na Državni volilni komisiji. Foto: BoBo

Poleg Jelinčiča so na samostojni listi SNS-a, ki so jo na kongresu stranke potrdili v soboto, še Jernej Ahčin, Tomaž Krajnc, Katarina Žunko, Andrej Dočinski, Ivana Bendra, Alenka Jelenovič in Marija Župevc. Po Jelinčičevih besedah se na evropske volitve podajajo z mlado listo, od starejših članov je med njimi samo podpredsednica SNS-a Jelenovič. "To so novi, mladi ljudje, ki bodo tudi v nadaljnje vlekli stranko navzgor," je napovedal.

Po eni zadnjih anket pred evropskimi volitvami si SNS lahko obeta enega evropskega poslanca, a Jelinčič pravi, da bodo počakali na volitve. "Teh anket je toliko in tako različne so, da se v naši stranki nanje ne zanašamo. Ampak razmišljamo, delamo do zadnjega trenutka in rezultat bo, kakršen bo," je dejal. Na vprašanje, kako se bodo v kampanjah pomerili z novoustanovljeno stranko DOM oziroma Domovinska liga, je Jelinčič odvrnil, da ima vsak pravico kandidirati in da bodo o tem odločali volivci. "Mi se ne bojimo nobenega," je dodal.

Rok za vložitev kandidatur na DVK se izteče 26. aprila, ko bo uradno stekla tudi volilna kampanja pred evropskimi volitvami. Poleg parlamentarnih strank LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS, Levica, SDS in NSi nameravajo kandidatne liste vložiti tudi nekatere zunajparlamentarne stranke. Med njimi je SLS, ki bo na volitvah nastopila na skupni listi s SDS. Piratska stranka Slovenije bo nastopila na listi Povežimo se. Prav tako so nastop na volitvah napovedali v strankah Dobra država, Za zdravo družbo, Zeleni Slovenije, Gibanje Zedinjena Slovenija in pred kratkim ustanovljeni Domovinski ligi. Podpise podpore za vložitev kandidature pa zbira tudi samostojni kandidat Ivo Plečko.