Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot je sporočila odstavljena direktorica Televizije Slovenija Natalija Gorščak, je njen odvetnik prejel sodbo glede njene tožbe v primeru drugega imenovanja Andreja Graha Whatmougha na mesto generalnega direktorja RTV Slovenija.

"Razveljavi se sklep 2. redne seje Programskega sveta RTV Slovenija z dne 17. 3. 2022, pod točko 4-4, ki se glasi: Programski svet RTV Slovenija na podlagi poročila Volilne komisije ugotavlja, da je bil z večino glasov vseh članov Programskega sveta za generalnega direktorja izvoljen g. Andrej Whatmough. Na mesto generalnega direktorja RTV Slovenija se imenuje g. Andreja Whatmougha. Mandat traja štiri leta in začne teči z dnem 18. 3. 2022," je v prvostopenjski sodbi zapisalo Delovno in socialno sodišče.

Sorodna novica Kandidati za predsednika uprave RTV-ja neuradno Martič, Gerič, Kardum in Krišelj

"Andrej Grah Whatmough je ponovil razpis, da bi se izognil sodbi v primeru neizpolnjevanja pogojev za zasedbo mesta generalnega direktorja," je ob tem zapisala Gorščak, ki je zavod tožila, ker je razpisna komisija njeno prijavo na razpis za mesto generalnega direktorja zavoda zavrgla kot prepozno.

"Ob ponovitvi razpisa je bila moja prijava zavržena, češ da je po pošti prispela prepozno, vendar to ni bilo res, kar je generalni direktor popravil že v naslednjem razpisu, razpisu za direktorja Televizije Slovenija, ko je, za razliko od pogojev v razpisu za generalnega direktorja, drugače določil tudi pogoje za pošiljanje prijave po pošti," je še dodala Gorščak. Rok za prijavo na omenjeni razpis se je iztekel 9. marca 2022 ob 12. uri, sodišče pa ugotavlja, da je bila njena prijava, oddana s priporočeno pošiljko 8. marca 2022, oddana znotraj roka. Glede na to je zavod, ki njene prijave ni upošteval, ravnal nezakonito, so sklenili.

Vodstvo napovedalo pritožbo na višje sodišče

Vodstvo RTV Slovenija je v odzivu na odločitev sodišča zapisalo, da je sodišče razsodilo, "da bi Programski svet RTV Slovenija moral upoštevati tudi prijavo Natalije Gorščak, čeprav je njena vloga v vložišče javnega zavoda prispela po poteku roka za prijavo, v razpisu pa je bilo jasno navedeno, do katere ure in dneva se vloge štejejo za pravočasne".

Sorodna novica Začetek razreševanja Graha Whatmougha. Za novega predsednika uprave prispele štiri veljavne prijave.

"Skoraj povsem enak razpis z upoštevanjem prejemne teorije je objavil tudi Svet RTV Slovenija za predsednika in člane uprave javnega zavoda, zato se zastavlja vprašanje, ali so takšni razpisi, ki določajo prejemno teorijo v javnem zavodu, sploh zakoniti," so dodali v sporočilu za javnost. Sporočili so še, da se bo RTV Slovenija na odločitev sodišča pritožil na višje sodišče, saj sodba še ni pravnomočna.

Ob tem so dodali, da je glede ponovitve izbirnega postopka sodišče zahtevek Natalije Gorščak zavrglo. "V tem delu je sodišče poudarilo, da Andrej Grah Whatmough nima več mandata generalnega direktorja, da pa delo opravlja kot vršilec dolžnosti do imenovanja uprave. V tem delu sodba vzpostavlja dodaten dvom o tem, da bi bilo mogoče Andreja Graha Whatmougha kot vršilca dolžnosti generalnega direktorja razrešiti pred imenovanjem uprave," so sporočili z vodstva.

Člani novega Sveta RTV-ja so namreč na petkovi izredni seji soglasno podprli sklep o začetku postopka razrešitve v. d. generalnega direktorja RTV-ja Andreja Graha Whatmougha, ki mu očitajo več nepravilnosti.

Kadunc: Žal ima RTV možnost vnaprej izgubljene pritožbe

Odzval se je tudi nekdanji generalni direktor RTV Slovenija in zdajšnji direktor Slovenske tiskovne agencije (STA) Igor Kadunc. "Kakšna zmeda bi nastopila, če bi bil sklep delovnega in socialnega sodišča že pravnomočen! Ker je sklep o imenovanju Graha Whatmougha odpravilo, je v bistvu njegov mandat prenehal za nazaj," je opozoril na svojem Facebookovem profilu. Poudaril je, da torej Grah Whatmough ob uveljavitvi novele zakona o RTV-ju mandata ni imel in tako v skladu z novelo pravzaprav ni mogel postati v. d. generalnega direktorja.

Novela, ki je začela veljati 28. decembra lani, je namreč določila, da takratni generalni direktor postane v. d. generalnega direktorja do imenovanja uprave zavoda. Zdajšnji svet zavoda bi moral potemtakem po Kadunčevem mnenju takoj imenovati novega v. d. generalnega direktorja. "Žal pa ima RTV možnost sicer vnaprej izgubljene pritožbe in bo Andrej Grah Whatmough svojo sramoto zagotovo še malo podaljševal," je ocenil. Grah Whatmough se sicer ne bo mogel več sklicevati, da mu je nezakonito prenehal mandat, je prepričan Kadunc. Če bo obveljala zdajšnja razsodba, ga namreč ob uveljavitvi novele po njegovih besedah sploh ni imel več.

Višje delovno in socialno sodišča v Ljubljani je že razsodilo tudi, da je bilo nezakonito prvo imenovanje Graha Whatmougha za generalnega direktorja RTV Slovenija 25. januarja 2021. Ugotovilo je, da ob imenovanju ni izpolnjeval pogoja triletnih izkušenj z vodenjem velikih sistemov. S svojo odločitvijo je ugodilo Kaduncu, ki se je pritožil na prvostopenjsko sodbo.

Tudi drugo imenovanje Grah Whatmougha nezakonito