Zgodba o položaju generalnega direktorja RTV SLO še ni končana. Foto: BoBo
Zgodba o položaju generalnega direktorja RTV SLO še ni končana. Foto: BoBo
RTV SLO
Odločitev programskega sveta je bila pravilna, ugotavljajo v službi za odnose z javnostmi RTV SLO. Foto: BoBo
Sodišče zavrnilo zahtevek Nataše Pirc Musar

Celoten zaplet je nastal, ko se je v postopku imenovanja generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) aprila 2014 teden dni po glasovanju, v katerem je večino glasov dobila Nataša Pirc Musar, izkazalo, da eden izmed članov programskega sveta ob imenovanju v svet in tudi na dan glasovanja ni izpolnjeval zakonskih pogojev za članstvo.

Programski svet se je zato odločil za ponovitev glasovanja in v obnovljenem postopku septembra lani za generalnega direktorja imenoval Marka Fillija.

Pirc Musarjeva je takšno odločitev izpodbijala na delovnem in socialnem sodišču, ki je zdaj "pravilnost ravnanja programskega sveta v celoti potrdilo". "Obnova postopka imenovanja generalnega direktorja je bila pravilna in zakonita, prav tako je bila smiselna uporaba zakona o upravnem postopku," je po navedbah RTV SLO ugotovilo sodišče.

Ob tem še dodajajo, da vnovično glasovanje na programskem svetu ni bilo usmerjeno proti posameznim kandidatom, "pač pa nujno za zagotovitev zakonite odločitve".

Pritožba na višje sodišče
Pirc Musarjeva je v samem postopku imenovanja in po njem vložila več tožb, ki so bile procesne narave, ta tožba pa je po njenih besedah prva in hkrati zadnja vsebinska. Z njo ni zadovoljna in se bo pritožila na višje sodišče.

Štular: Gre za močno sporočilo ne samo RTV-hiši, ampak tudi Sloveniji
Predsednik programskega sveta RTV Slovenija Mitja Štular je za Odmeve dejal, da je Nataša Pirc Musar "vložila štiri različne tožbe na različna sodišča, tri od teh so tudi pravnomočno končane na vseh stopnjah in ta zadnja je tudi vsebinsko na prvi stopnji zaključena z razsodbo, ki kaže, da je programski svet ravnal korektno, da je pravilno obnovil postopek imenovanja, s čimer je na neki način poslal zelo močno sporočilo ne samo RTV-hiši ampak tudi Sloveniji, da nezakoniti mandat enega od članov, ki je bil ključen pri glasovanju, ne more prinesti zakonite odločitve. To se mi zdi izredno pomembno. V Sloveniji pogosto nimamo epiloga, tukaj je prišlo do epiloga, ki kaže na to, da vendarle obstaja neka logika in zdrava pamet in da se ne moremo kar sprijazniti z nekimi zgodbami, ki so sumljive."

Sodišče zavrnilo zahtevek Nataše Pirc Musar