Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Sodni svet sestavlja 11 članov. Pet jih volijo poslanci DZ-ja, šest pa sodniki izmed svojih vrst. V torek so v DZ-ju volili dva člana, sodniki izmed svojih vrst pa tri.

Volitve Sodnega sveta so potekale v treh volilnih skupinah. V prvi skupini, ki voli sodnike s položajem višjega sodišča, sta bili dve kandidatki. Jonika Marflak Trontelj je zmagala z 80 glasovi, protikandidatka Karmen Ceranja jih je dobila 45.

V volilni skupini vseh sodnikov, v kateri so bili štirje kandidati, je slavila Frida Burkelc z 228 glasovi. Drugi je bil Igor Strnad z 217 glasovi, manj kot sto pa sta jih prejela Tomaž Bromše in Dragan Trivić.

V tretji skupini, kjer so volili sodnike na sodiščih prve stopnje, pa je s 185 glasovi zmagal Milan Petek, Aleksander Šmid je dobil štiri glasove manj. Kandidirala sta še Bojan Trampuš in Suzana Gril.

Sorodna novica DZ za člana Sodnega sveta izglasoval Urško Kežmah in Andreja Razdriha

Nekaj članov imenovali poslanci

Poslanci pa so v torek v DZ-ju v Sodni svet izvolili Urško Kežmah, ki je prejela 75 od 85 veljavnih glasov in Andreja Razdriha. Ta je sicer v prvem krogu prejel enako število glasov kot Viktorija Žnidaršič Skubic. V DZ-ju so zaradi izenačenega izida opravili žreb, o izžrebanem kandidatu pa so nato znova glasovali. Kandidat je bil izvoljen, ker je zanj glasovala večina poslancev, ki je oddala glasovnice.

Pahor za sodnika na Splošnem sodišču EU-ja predlaga Damjana Kukovca

Damjan Kukovec. Foto: Osebni arhiv
Damjan Kukovec. Foto: Osebni arhiv

Predsednik republike Borut Pahor je za kandidata za sodnika na Splošnem sodišču EU-ja izbral profesorja Damjana Kukovca. Predlog je poslal v državni zbor, kjer bodo poslanci o kandidatu odločali na tajnem glasovanju, za njegovo potrditev pa je potrebna večina vseh poslancev, torej najmanj 46.

"Predsednik republike presoja, da kandidat zaradi njegovega izjemnega strokovnega znanja in izkušenj, tako v domačem kot širšem mednarodnem okolju, in zaradi izkazanega poznavanja dela Splošnega sodišča EU-ja, izpolnjuje zahtevna merila za to funkcijo," so sporočili iz predsednikovega urada.

Pahor je o kandidatu opravil tudi posvete z vodji poslanskih skupin in ocenil, da uživa več kot prepričljivo podporo za izvolitev.
Kukovec je bil eden izmed osmih kandidatov, ki so se prijavili na ponovljen razpis za prosto sodniško mesto na Splošnem sodišču EU-ja. Vlada se do kandidatov ni posebej opredeljevala, ga je pa kot najustreznejšega ocenil Sodni svet.

Kot so utemeljili na Sodnem svetu, izrednega profesorja na britanski univerzi Middlesex "poleg akademske odličnosti na področju prava EU-ja odlikujejo tudi konkretne in bogate izkušnje z delom v institucijah Evropske unije, med drugim tudi neposredne izkušnje z zastopanjem pred obema sodiščema EU-ja, bogato udejstvovanje v širšem mednarodnem pravnem okolju in obenem ohranjanje vezi z domačim pravnim in kulturnim okoljem".

S to oceno se strinja tudi predsednik republike, ki je v predlogu državnemu zboru prepričan, da je Kukovec primeren kandidat za predlagano mesto.