Kako bo o usodi Kresalove odločil svet stranke? Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Kako bo o usodi Kresalove odločil svet stranke? Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Kresalova v tem trenutku bije ne samo boj za politično, ampak tudi za osebno preživetje.

Boštjan M. Turk
Darko Štrajn
Predsednik Liberalne akademije Darko Štrajn je prepričan, da "LDS v tem trenutku nima resne alternative Kresalovi". Foto: MMC RTV SLO/Aleš Žužek

Katarina Kresal je zaradi mnenja Komisije za preprečevanje korupcije, da je pri najemu stavbe za Nacionalni preiskovalni urad, ki je v lasti njenega znanca Igorja Jurija Pogačarja, ravnala koruptivno, nepreklicno odstopila z mesta ministrice za notranje zadeve. Dan prej, ob izraženem negativnem mnenju Računskega sodišča o istem najemu, je odstop samo ponudila, a ga premier Borut Pahor ni sprejel.

Po odstopu je zavrnila možnost, da bi sedla v poslanske klopi, in se je raje zaposlila v stranki.
Zatrdila je, da bo podporo v LDS-u iskala na svetu stranke, kjer pa s potrditvijo zaupnice naj ne bi imela težav, saj med vidnejšimi člani LDS-a odstop Kresalove z ministrskega položaja podpirajo. Nekdanji predsednik LDA-a Jelko Kacin celo meni, da je Kresalova s tem, ko je odstopila, "svoj ugled in položaj znotraj stranke še utrdila."
Kaj je boljše za stranko?
Za mnenje, kako bi moral svet na seji ravnati: ali Kresalovi izgasovati zaupnico ali nezaupnico, smo vprašali Darka Štrajna, predsednika Liberalne akademije in političnega analitika, in publicista in političnega analitika Boštjana M. Turka.
Štrajn je prepričan, da LDS v tem trenutku nima "resne alternative Kresalovi" in po njegovem mnenju je "celo dobro, da ji svet izglasuje zaupnico". Pomembno pa se mu zdi, da sočasno v stranki razpravljajo še "o nekem prestrukturiranju stranke," kar se mu zdi pomembneje "kot iskanje neke personalne rešitve, da bi kar iz rokava potegnili nekoga".
Po Turkovem mnenju pa je bila napaka že izvolitev Kresalove za predsednico LDS-a. Meni, da na kongresu stranke ni odločal "zdrav političen premislek, ampak neki posamezni interesi iz ozadja". Pri iskanju zaupnice v na svetu stranke in ne na novem kongresu pa naj bi nekdanja ministrica za notranje zadeve izvajala "zelo prozoren manever," saj ne bo iskala zaupnice na kongresu, "čeprav bi tu moral biti, saj je edini minister, ki je odstopil zaradi neposredno dokazane korupcije, kar je velika stvar, svet pa je absolutno nižji organ od kongresa stranke, toda poskušala bo ostati za krmilom po vzporednih organih namesto po volji ljudstva, in to je seveda slabo za stranko".

"Očitno pa LDS ni klasična stranka, ampak je interesno lobistična stranka, kjer je najmočnejši lobi Katarine Kresal, in ona bo to spravila skozi," je prepričan Turk in dodal, da "Kresalova v tem trenutku bije ne samo boj za politično, ampak tudi za osebno preživetje".
Štrajn je še poudaril, da po njegovem mnenju " ni toliko važna oseba, ampak s čim in kako se bo na volitvah predstavila levica kot celota". Dodal je: "Če bo vse tako, kot je bilo do zdaj, če ne bo nobenega vidnega znaka, da je programsko kaj novega, je čisto vseeno, ali vodi stranko Katarina Kresal ali kdor koli, bistveno je, kaj lahko stranke ponudijo, in LDS lahko v tem trenutku ponudi toliko kot preostale stranke," je sklenil Štrajn.

Kresalova v tem trenutku bije ne samo boj za politično, ampak tudi za osebno preživetje.

Boštjan M. Turk