Zaradi ukinjene karantene večurno čakanje na meji

Hrvaška je pozdravila odločitev Slovenije, da ukine nujno sedemdnevno karanteno po vrnitvi iz tujine. Medtem je Hrvaška svoje meje za državljane EU-ja odprla že v nedeljo.

Vstop v državo državljanom EU-ja dovolijo iz poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov, kot tudi iz nujnih osebnih razlogov ali če imajo rezervacijo pri turističnih ponudnikih. Odpravili so tudi obvezno 15-dnevno samoizolacijo potnikov iz drugih držav po vstopu na Hrvaško.

Hrvaška meja je za zdaj odprta za slovenske lastnike nepremičnin, plovil ali počitniških prikolic ter za tiste, ki imajo rezervirano namestitev v hotelu ali apartmaju.

Veliko Slovencev se je tako odpravilo v dolgo nedostopno sosednjo državo, dolge kolone na mejnih prehodih pa nastajajo zaradi poostrenega nadzora na hrvaški strani meje. Hrvaški policisti namreč preverjajo razloge za vstop na Hrvaško za vsakega posameznega potnika v skladu s hrvaškimi epidemiološkimi ukrepi.

Trenutno stanje na cestah in mejnih prehodih lahko preverite tukaj.

Razglašen konec epidemije

Slovenska vlada je v četrtek zvečer preklicala epidemijo bolezni covid-19 in odpravila karanteno ob prehodih zunanje meje in na nadzornih točkah na notranjih mejah, razen za osebe iz tretjih držav.

Vesna Kerstin Petrič, v. d. generalnega direktorja direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje, je pojasnila, da ne glede na preklic epidemije, za katerega se je vlada odločila v četrtek zvečer, še vedno veljajo vsi ukrepi, ki niso bili preklicani.

"Odlok o preklicu epidemije nam daje jasen signal, da so bili ukrepi, koraki in spoštovanje ukrepov vseh odlični. Uspeh je skupen, skupaj smo zmogli," je dejal vladni govornik Jelko Kacin.

Dodal je, da o odličnosti ukrepov kažejo tudi sveži podatki – zjutraj je bilo v slovenskih bolnišničnih oddelkih prvič od začetka epidemije hospitaliziranih manj kot 30 bolnikov, natančneje 29 bolnikov, od tega sedem hudo bolnih. V četrtek so opravili 1023 testiranj na okužbo z novim koronavirusom. Potrdili so eno okužbo, smrtnih žrtev ni bilo.