Dijaki maturo začenjajo z esejem iz maternega jezika, osnovnošolci pa NPZ s testom iz slovenščine. Foto: BoBo
Dijaki maturo začenjajo z esejem iz maternega jezika, osnovnošolci pa NPZ s testom iz slovenščine. Foto: BoBo

Nacionalno preverjanje znanja bo po navedbah Državnega izpitnega centra potekalo do 10. maja na vseh osnovnih šolah, saj je to po zakonu o osnovni šoli za učence 6. in 9. razreda obvezno. Tudi letos bo tako kot lani NPZ opravljalo več učencev, in sicer 43.592. Lani je NPZ opravljalo 42.293 šestošolcev in devetošolcev, predlani pa dobrih 40.000.

Učenci 6. razreda preverjanje iz slovenščine, na območjih z italijanskim in madžarskim jezikom pa iz italijanščine in madžarščine pišejo v četrtek, iz matematike v ponedeljek (8. maja), iz tujega jezika (angleščina, nemščina) pa 10. maja.

Učenci 9. razreda bodo preverjanje iz slovenščine in matematike opravljali prav tako v četrtek in v ponedeljek, preverjanje iz tretjega predmeta (fizika, glasbena umetnost, domovinska in državljanska kultura in etika, prvi tuj jezik) pa 10. maja.

K letošnjemu preverjanju znanja v 6. razredu na 445 šolah se je prijavilo tudi 2463 učencev s posebnimi potrebami, v 9. razredu na 435 šolah pa 2470.

Nižji izobraževalni standard

Preverjanje znanja učencev, ki obiskujejo program nižjega izobraževalnega standarda, bo opravljalo 143 učencev 6. razreda z 29 osnovnih šol in 172 učencev 9. razreda s 30 osnovnih šol.

Državni izpitni center bo 31. maja omogočil učencem 9. razreda in njihovim staršem dostop do elektronsko ovrednotenih preizkusov znanja in izpisov dosežkov prek spletnega portala http://npz.ric.si, 6. junija pa učencem 6. razreda in njihovim staršem.

Učenci in starši lahko v šoli uveljavijo možnost poizvedbe, če menijo, da določene naloge niso bile ovrednotene v skladu z navodili za vrednotenje. Poizvedbe bodo na šolah potekale tri dni, in sicer je prvi dan poizvedbe navedeni dan dostopa do ovrednotenih preizkusov, so navedli na Državnem izpitnem centru.

Za učence 9. razreda bodo 12. junija objavljene dodatne informacije z grafičnimi prikazi, za učence 6. razreda pa 16. junija. Starše vabijo, da si ogledajo dosežke svojih otrok, saj podatki prikazujejo, katera znanja so usvojili bolje in katera slabše. Do tega bodo lahko dostopali na spletni strani http://npz.ric.si z EMŠO številko učenca in njegovo šifro, ki jo bodo prejeli v šoli.

Kakšno je znanje učencev?

Dosežki so dodatna informacija učencem in staršem o tem, kakšno je znanje učencev glede na standarde v učnih načrtih, hkrati pa ponujajo primerljivost izkazanega znanja med učenci šole in v državnem merilu. Dosežki bodo koristna informacija tudi šolam, da bodo lahko učenci skupaj z učitelji pri predmetih, ki se bodo preverjali, ovrednotili svoje znanje.

Analiza, ki jo bo naredil Državni izpitni center skupaj s predmetnimi komisijami, bo pokazala, pri katerih nalogah v posameznih preizkusih znanja so bili učenci še posebej uspešni oziroma katerim vsebinam in učnim ciljem bi bilo treba pri učenju posvečati še dodatno pozornost.
Razdelitev obvestil o dosežkih NPZ-ja za učence 9. razreda bo 15. junija, za učence 6. razreda pa 23. junija.

Tudi letos so NPZ poskusno izvedli tudi v 3. razredu. Na šolah, ki so se za to prostovoljno odločile, je poskusno preverjanje znanja potekalo konec marca in v aprilu. Končni podatki o tem še niso znani, saj poteka še obdelava obrazcev za točkovanje, so za STA dodali v Državnem izpitnem centru.

Splošno maturo bo opravljalo 6275 kandidatov

V četrtek bodo kandidati v gimnazijah v skladu z maturitetnim koledarjem pisali prvo izpitno polo – esej iz slovenščine ali italijanščine oz. madžarščine kot maternega jezika. K temu delu izpita se je prijavilo 6551 dijakov, lani 6337.

Letošnji tematski sklop Ženska na odru sveta za maturitetni esej pri slovenščini obsega besedila Antigona antičnega trageda Sofokleja, Antigona Dominika Smoleta, Nora (Hiša lutk) Henrika Ibsena in Dogodek v mestu Gogi Slavka Gruma.

Pisni izpiti iz splošne mature se bodo nadaljevali v soboto, 27. maja, s pisanjem angleščine. Drugi del pisnega izpita iz slovenščine ali italijanščine oz. madžarščine kot maternega jezika bodo dijaki pisali 29. maja, pisni izpiti iz tujih jezikov pa bodo potekali še 6., 8., 12. in 13. junija. 3. junija bo pisni izpit iz matematike, med 30. majem in 14. junijem pa pisni izpiti iz izbirnih predmetov. Ustni maturitetni izpiti bodo potekali na šolah med 12. in 21. junijem.

Z uspehom na letošnjem spomladanskem izpitnem roku splošne mature bodo kandidati seznanjeni v ponedeljek, 10. julija. Državni izpitni center bo istega dne ob razglasitvi rezultatov, od 7. ure zjutraj, maturantom omogočil tudi dostop do njihovih ocen po spletu.

Splošna matura letos poteka na 83 šolah, prvič jo bo opravljalo 6275 kandidatov. Tudi lani je potekala na 83 šolah, a jo je prvič opravljalo 6105 kandidatov. V spomladanskem roku je splošno maturo v preteklih letih uspešno opravilo med 84 in 87 odstotki prijavljenih kandidatov, letno pa med 86 in 89 odstotki.

Izpit iz posameznega predmeta splošne mature bo opravljalo tudi 1848 kandidatov (lani 1809), ki so se prijavili k poklicni maturi oz. so jo že opravili.