V SŠK-ju so prepričani, da ima pobuda stranke Zavezništvo
V SŠK-ju so prepričani, da ima pobuda stranke Zavezništvo "namen zlorabiti proces denacionalizacije za pridobivanje kratkoročnih političnih koristi". Foto: Andrej Mrak

Pobudo za razpis posvetovalnega referenduma razumejo kot sredstvo za širjenje neresničnih informacij glede oškodovanja bank v državni lasti ter posrednega spodbujanja nestrpnosti do Cerkve in katoličanov v Sloveniji, so zapisali v Slovenski škofovski konferenci(SŠK).

Odškodnine za prepočasno denacionalizacijo pa so po njihovem mnenju zakonite in tudi moralno upravičene, ker Cerkev tudi sama ta denar uporablja v dobrodelne in vzgojno-izobraževalne namene. Dodali so, da je pobuda tudi škodljiva za proračun, ker posvetovalni referendum v končni fazi denacionalizacije ne more imeti pravnih učinkov in bo zgolj strošek.

Stranka Zavezništvo je namreč v ponedeljek napovedala, da bo v DZ-ju sprožila postopek za razpis posvetovalnega referenduma o procesu denacionalizacije. Na njem bi državljane povprašali, ali se strinjajo, da se naravna bogastva v postopkih denacionalizacije ne bi več vračala v naravi.

V Zavezništvu še vedno tudi vztrajajo pri svoji pobudi, naj se Katoliška cerkev v zameno za škodo, ki so jo bankam povzročila podjetja v njeni lasti, odpove odškodninam zaradi predolgih denacionalizacijskih postopkov.