Andrej Vizjak napoveduje nova pogajanja prihodnji teden. Foto: BoBo
Andrej Vizjak napoveduje nova pogajanja prihodnji teden. Foto: BoBo
Branimir Štrukelj
Vlado je Štrukelj pozval, naj se čim prej organizira in začne pogajanja s stavkovnim odborom, saj je, kot pravi, vsaka minuta pred stavko dragocena. "Da smo mi tisti, ki sklicujemo pogajanja, je pa malce preveč za lase privlečena zgodba," trdi. Foto: BoBo

Šole bodo tisti dan zaprte. Pika. Nič ampak. Pika.

Štrukelj o stavki 18. aprila
Sinko Pličanič, Žiga Turk in Andrej Vizjak
Nadaljnja pogajanja bo na sindikalni strani vodil vodja nove koordinacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, na vladni strani pa minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak. Vlada je namreč v četrtek imenovala novo, sedemčlansko pogajalsko skupino. Foto: BoBo
Janez Šušteršič in Janez Janša
Plače in regresi so najtrši oreh dogovarjanja med pogajalskima stranema. Foto: BoBo
Vlada in sindikati krivdo valijo drug na drugega
Vlada in sindikati na mrtvi točki

Tega mora predhodno potrditi še vlada. Nato ga bo v najkrajšem mogočem času posredovala sindikalnemu stavkovnemu odboru, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje (Ukom). Sicer pa se še naprej nadaljuje uperjanje prstov in iskanje krivcev za nezmožnost doseganja dogovorov.

Na Ukomu so namreč še dodali, da je vlada danes predlagala nadaljevanje pogajanj o plačah v javnem sektorju, vendar o tem ni bilo potrebnega soglasja. Sindikati po drugi strani vladi očitajo, da "ne kaže interesa za pogajanja" o zakonu o uravnoteženju javnih financ. Ukom navaja, da bo zakon javnosti na voljo v ponedeljek.

Za sindikate zavajanje javnosti
Sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Milan Utroša je v sporočilu za javnost navedel, da so sindikalne centrale zahtevale takojšen sklic seje Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), na kateri bi obravnavali ta zakon in poskušali najti kompromis, a da je predsednik ESS-ja Jože Smole v dogovoru z vlado sejo sklical šele za prihodnji petek. Vladi ob tem očita zavajanje javnosti.

Generalni sekretar konfederacije sindikatov Pergam Jakob Počivavšek pa je v imenu vseh sindikalnih central socialnim partnerjem zapisal, da zahtevajo, da se omenjeni zakona na seji ESS-ja obravnava najpozneje v ponedeljek ali torek v prihodnjem tednu. Obenem predlagajo, naj bo seja ESS-ja odprta za javnost.
Čakajo na sindikate
Vlada je sicer napovedala, da se bodo pogajanja s sindikati nadaljevala v sredo. Hkrati pričakuje, da bo vabilo na pogajanja prišlo s sindikalne strani, so sporočili z ministrstva. Vizjak pravi, da bo vlada v najkrajšem času oblikovala tudi stališča do stavkovnih zahtev.

Po njegovih besedah pa naj to ne bi vplivalo na pogajanja med vladno in sindikalno pogajalsko skupino, ki že potekajo, so zapisali na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Vlada je sindikatom ponudila tudi možnost, da nadaljujejo preteklo sredo prekinjena pogajanja, vendar odločitve sindikatov še ni, je dejala vodja vladne pogajalske skupine za plačne zahteve Lidija Apohal Vučkovič.

Čim prej do opredelitve
Iz koordinacije stavkovnega odbora sindikatov javnega sektorja so sporočili, da pričakujejo vabilo vlade na pogajanja o stavkovnih zahtevah "v najkrajšem možnem času", poleg tega pa vlado pozivajo, naj jim čim prej posreduje svoja stališča o stavkovnih zahtevah.

Sindikati so namreč prepričani, da je "treba čas pred napovedano stavko karseda dobro izkoristiti za pogajanja in morebitno dosego dogovora ter s tem preklic splošne stavke v javnem sektorju".

Predstavnica vladne pogajalske skupine Lidija Apohal Vučkovič pa je o tem za STA dejala, da je po poslovniku za sklic sestanka na vrsti sindikalna stran. Dodala je, da je vladna stran reprezentativnim sindikatom ponudila možnost, da nadaljujejo v sredo prekinjena pogajanja, vendar odločitve sindikatov še ni.

Štrukelj: Gre za sprenevedanje
"Glede zmede z današnjimi pogajanji bi povedal, da poskuša vlada na sindikate, ki so v stavki, prevaliti krivdo in sporočiti javnosti, da mi zavlačujemo ali pa nimamo dovolj volje za pogajanja. To dela, ker želi prikriti, da ni pripravljena na pogajanja. Gre za sprenevedanje. Ko nečesa nimaš, poskušaš krivdo prevaliti na drugega," pa zatrjuje vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Vlada je na četrtkovi seji imenovala svojo novo pogajalsko skupino:
Pogajanja s sindikati bo vodil Vizjak

"Mi imamo od včeraj neko novo pomembno dejstvo, to je, da je bil na vladi sprejet zakon o uravnavanju javnih financ, ki bo spremenil 45 drugih zakonov. Kje pa je ta zakon? Namreč, ali se mi kot stavkovni odbor lahko pogajamo, brez da bi vedeli, kaj so zapisali v ta zakon," je poudaril.

Štrukelj: Pripravljeni smo na kompromise
Vlado je pozval, naj se čim prej organizira in začne pogajanja s stavkovnim odborom, saj je, kot pravi, vsaka minuta pred stavko dragocena. "Da smo mi tisti, ki sklicujemo pogajanja, je pa malce preveč za lase privlečena zgodba," je pojasnil in dodal, da so pripravljeni na kompromis tudi pri plačah in da ne zavračajo vseh vladnih predlogov. Kot pravi, verjamejo, da bo vladna stran pokazala konstruktivno držo, ko bo spoznala, da tako globoki rezi s tako skrajnimi posledicami niso mogoči, ker vodijo v nesoglasja.

O sami stavki je povedal, da je stavkovni odbor dobil dovoljenje za shod pred vlado na Gregorčičevi ulici v Ljubljani. Protest naj bi trajal približno eno uro, vse, ki se ga bodo udeležili, pa je Štrukelj pozval k mirnemu izražanju svojih stališč, saj ne želi, da bi se iz shoda razvilo "kaj več".

Dodal je še, da bodo spoštovali vse zakonske omejitve stavke, števila stavkajočih pa ni želel napovedati.

Vlada v DZ poslala 'varčevalni' zakon
Vlada je sicer v četrtek državnemu zboru poslala predlog zakona, ki posega v 45 zakonov in uvaja spremembe, ki so potrebne za znižanje odhodkov. Te s socialnimi partnerji še niso usklajene, a ministri zatrjujejo, da se morebitne spremembe lahko vnašajo tudi med postopkom sprejemanja v parlamentu.

A Štrukelj poudarja, da tega zakona niso videli. "Ali se mi kot stavkovni odbor lahko pogajamo, ne da bi vedeli, kaj so zapisali v ta zakon," se sprašuje.

24 sindikatov združenih v stavki
Ker bo z varčevalnimi ukrepi poseženo v plače javnih uslužbencev - te naj bi se po vladnem predlogu junija znižale za 10 odstotkov, ob tem pa bi se odpravila plačna nesorazmerja, kar bi za nekatere pomenilo manjše znižanje - pa je za 18. april 24 sindikatov javnega sektorja napovedalo stavko.

Tudi izplačilo regresa v javnem sektorju naj bi bilo selektivno - tako bi ga pri najnižjih plačah izplačali nespremenjenega, pri najvišjih pa ga ne bi bilo. Znižali bi povračilo potnih stroškov na le 5 odstotkov cene bencina, še naprej pa bi v javnem sektorju veljala omejitev zaposlovanja.

Protestirali bodo tudi upokojenci
Se bodo pa sindikatom ob stavki pridružili tudi upokojenci. Znižal naj bi se jim namreč letni rekreacijski dodatek. Tisti, ki prejemajo pokojnino, višjo od 622 evrov, ga ne bi več dobili.

Šole bodo tisti dan zaprte. Pika. Nič ampak. Pika.

Štrukelj o stavki 18. aprila
Vlada in sindikati krivdo valijo drug na drugega
Vlada in sindikati na mrtvi točki