Oba kandidata sta Mestno občino Ptuj v preteklosti že vodila. Volivci so tretji mandat na čelu najstarejšega mesta podelili Čelanu, ki mu je Luci že čestital. Foto: MMC RTV SLO
Oba kandidata sta Mestno občino Ptuj v preteklosti že vodila. Volivci so tretji mandat na čelu najstarejšega mesta podelili Čelanu, ki mu je Luci že čestital. Foto: MMC RTV SLO

Po pravici povedano sem pričakoval zmago že v prvem krogu.

Novi stari župan Ptuja Štefan Čelan.
Ptuj
Med prvimi opravili, ki ga zdaj čakajo, je Čelan omenil, da bo že v ponedeljek izdano pravnomočno gradbeno dovoljenje za prenovo dominikanskega samostana. Foto: MMC RTV SLO
Čelanu tretji mandat

Za mesto ptujskega župana sta se v drugem krogu lokalnih volitev pomerila Štefan Čelan (LDS), ki je mestno občino vodil zadnjih osem let, in Miroslav Luci (SDS), ki je prav tako že bil župan.

"Po pravici povedano sem pričakoval zmago že v prvem krogu, drugi krog nam je pobral nekaj dodatne energije, ob tem pa je trpelo tudi delo. Kljub temu sem z izidom zadovoljen, za zaupanje se zahvaljujem volivkam in volivcem, zdaj pa nas čaka resno delo," je dejal Čelan, ki so ga že v prvem krogu podprli LDS, SD, DeSUS, SMS in SNS. V drugem krogu ga je podprl še Zares in županski kandidat v prvem krogu Miran Šic (Humana Slovenija).

Zmagovalcu je čestital tudi protikandidat Luci, ki je ob tem povedal, da je pričakoval tesen izid. Zahvalil se je vsem, ki so zaupali glas njemu in programu SDS-a, ter poudaril, da imajo volivci vedno prav.


Podobno razmerje glasov v obeh krogih
V prvem krogu sta sicer Čelan in Luci prepričljivo prehitela preostale tri kandidate za župana, saj je Čelan zbral 46,69 odstotka glasov volivcev, Luci pa 38,77 odstotka. Tudi v drugo je bilo "razmerje moči" podobno. Čelan je zbral 54,24 odstotka glasov volivcev, kar pomeni, da je zanj glasovalo 5.372 ljudi, Luci pa je dobil 45,76 odstotka ali 4.532 volilnih glasov.

Volilna udeležba na Ptuju je bila po neuradnih podatkih 49,79-odstotna.

Čelan v mestnem svetu z večjo podporo
Znova izvoljeni župan bo moral podporo iskati tudi v mestnem svetu, kjer pa imajo prepričljivo večino svetniki iz stranke SDS, ki je podprla Lucija. Volivci so jim namenili 10 svetniških mest. Drugi največji svetniški klub predstavljajo svetniki LDS-a s 5 mandati, 4 mesta so dobili mestni svetniki DeSUS-a in SD-ja, po eno pa NSi, Zeleni Slovenije, SMS - Zeleni, Zares, SLS ter Mladi in upokojenci za delovna mesta.

Čelan pri sestavljanju koalicije ne pričakuje težav, saj tako velike podpore, kot jo ima v tem mandatu, še ni imel. Čeprav pravi, da ima zagotovljenih 16 svetnikov v 29-članskem mestnem svetu, tudi dodaja, da sam na ta način ni nikoli delal. "To mi je tuje, saj ne dovoljujem strankarstva v mestnem svetu. Zame so stranke za popoldne, mestni svet pa je enotno telo, ki je dobilo mandat za to, da dela za dobrobit mesta. Tako, kot sem v teh osmih letih preprečeval morebitne poskuse bipolarnosti, bom to tudi počel v prihodnjih štirih letih," je pojasnil.

Luci: SDS bo trden zagovornik stališč
Tudi Luci je zagotovil, da čeprav so z desetimi svetniki najmočnejša stranka v mestnem svetu, ni v njegovem karakterju, da bi nagajal, vendar pa bo pri nekaterih zadevah zagotovo trden zagovornik njihovih programskih izhodišč. "Vseeno pa bo naša svetniška skupina skušala izpeljati obljubljeni program. Ta je zelo jasen, saj želimo dati večji poudarek mestnim četrtim, se dobro pripraviti na projekt evropske prestolnice kulture, treba bo delati na novih delovnih mestih in investicijah, saj bo sicer Ptuj resno zamrl," je dodal.

Kakšne so bile predvolilne obljube?
52-letni Štefan Čelan je po izobrazbi doktor kemijske tehnologije. V boj za tretji mandat na čelu ptujske občine se je podal, ker so nekateri projekti ostali nedokončani - preureditev vojašnice za potrebe institucij, obnova mestnega gledališča in dokončanje infrastrukturnih projektov na čelu s Puhovim mostom ter obvoznico.

64-letni upokojeni zdravnik Miroslav Luci, nekdanji ptujski župan in nekdanji veleposlanik Slovenije v Srbiji, pa se je za kandidaturo odločil z željo, da izpelje investicije, ki bi prinašale novo dodano vrednost, več življenja v starem mestnem jedru in več stanovanj.

Po pravici povedano sem pričakoval zmago že v prvem krogu.

Novi stari župan Ptuja Štefan Čelan.
Čelanu tretji mandat