Ptuj bo leta 2012 evropska prestolnica kulture, kar je po mnenju obeh županskih kandidatov dobrodošel projekt za mesto. Foto: MMC RTV SLO
Ptuj bo leta 2012 evropska prestolnica kulture, kar je po mnenju obeh županskih kandidatov dobrodošel projekt za mesto. Foto: MMC RTV SLO
Miroslav Luci in Štefan Čelan
Glede sestave koalicije v mestnem svetu si ne delata skrbi. Foto: MMC RTV SLO

V nedeljo se bosta v drugem krogu volitev pomerila zdajšnji ptujski župan Štefan Čelan in nekdanji Miroslav Luci.

Je bila dozdajšnja delitev sredstev enakomerna?
Po besedah Lucija (župan je bil dva mandata do nastopa Čelana 2002) so se investicije v mestni občini ustavile. "Premalo se je naredilo na področju infrastrukture, oskrbe z vodo, kanalizacija kasni in ljudje iščejo rešitev celo na tak način, da se odpovedo tej občini," je povedal.

Štefan Čelan LDS 46,69 % v 1. krogu volitev
Miroslav Luci SDS38,77 % v 1. krogu volitev

Ob tem pa Čelan pravi, da se zaveda, kaj pomeni uravnoteženi razvoj. "Občino je treba razvijati enakomerno. Sredstva smo razdelili enakomerno med četrtne skupnosti, zato očitek o tem nikakor ne drži," je povedal v studiu Odmevov.

Kljub višji rodnosti se število prebivalstva v Mestni občini Ptuj zmanjšuje, kar gre po besedah Lucija pripisati dejstvu, da postaja mesto neprijazno do mladih, podjetnikov ...

Kako oživiti mestno jedro?
Velika težava pa je tudi umirajoče mestno jedro. Po besedah Čelana v Ptuj sodijo presežki in v prihodnje bi lahko v njem videle priložnost tudi prestižne blagovne znamke, kot sta Swarovski in Versace. "Smernica trgovske dejavnosti je šla v množičnost, zdaj pa prihaja čas za butični del," je prepričan Čelan.

Na drugi strani pa je Luci mnenja, da bo mestno jedro rešila domača obrt in gostinska dejavnost. "Zmanjšati bi bilo treba najemnine in omogočiti delo," je dodal.

Ptuj sicer velja za eno izmed najbolj socialnih mestnih občin. "Jaz sem ponosen na to, ljudem pomagamo na številnih področjih. Zagotovo so oni na prvem mestu," je povedal Čelan, s katerim se glede tega strinja tudi njegov protikandidat.

Beseda pa je nanesla tudi na aktualen predlog davka na nepremičnine, katerega prihodki se bodo stekali v občinske blagajne. Po besedah Lucija bi bilo treba dobro premisliti, koliko bi bilo smiselno še dodatno obremeniti občane in gospodarstvo. Čelan obstoječemu predlogu nasprotuje. "Slovenija ima v ustavi, da je socialna država. Davčno politiko bi bilo treba sistemsko urediti," pravi.

Bodo volilne obljube izpolnjene?
Na vprašanje občanke, ali se bo kaj od predvolilnih obljub tudi uresničilo, pa je Luci dejal, da je uresničevanje programa odvisno od finančne kondicije občine. Čelan pa pravi, da je svoj program izpred osmih let celo za 30 odstotkov presegel in takšni so njegovi načrti tudi za morebitna prihodnja štiri leta.