Postopek rušenja v Triglavskem narodnem parku lahko traja več let. Foto: RTV SLO
Postopek rušenja v Triglavskem narodnem parku lahko traja več let. Foto: RTV SLO
V Piranski občini je več kot 400 črnih gradenj. Foto: RTV SLO

Natančnih podatkov o tem, koliko je v Sloveniji črnih gradenj, ni. V Triglavskem narodnem parku je za izpeljavo postopkov rušenja potrebnih več let, vendar pa ne porušijo celotnih zgradb, temveč le temelje, ki so bili zgrajeni na nedovoljen način.

V občini Piran naj bi bilo več kot 400 črnih gradenj, ena od njih celo ob robu strunjanskega krajinskega parka. Občinski urad za okolje in prostor je že septembra posredoval vlogo za ustavitev gradnje, a se ta nadaljuje.

Med najbolj znanimi rušenji črnih gradenj v Sloveniji je zagotovo počitniška hiša oz. laboratorij podjetnika Franca Stroja na Dobrči. Ker je bila zgradba postavljena na zemljišču, kjer je gradnja prepovedana, jo je pred dvemi leti porušila prostorska inšpekcija. Za rušenje so Stroju zaračunali 25 miljonov tolarjev, ki se s stroški ne strinja in meni, da so trikrat previsoki ter da gre pri tem za pranje denarja.

V krajinskem parku v Polhograjskih Dolomitih pa stoji poslopje Marka Jakliča. Objekt je bil zgrajen brez gradbenega dovoljenja, zato je gradbena inšpekcija izdala že dve odločbi za rušenje. Ministrstvo za okolje in prostor je obe odločbi zavrnilo, ker naj ne bi bili izdani v skladu z zakonom, inšpektor pa je nepopolno ugotovil dejansko stanje. Medtem pa Marko Jaklič že sprožil postopek legalizacije objekta, poroča TV Slovenija.