Grafika objekta ob obstoječi cerkveni stavbi. Foto: www.spco-lj.si
Grafika objekta ob obstoječi cerkveni stavbi. Foto: www.spco-lj.si
Pravoslavni center v drugi fazi

Paroh Srbske pravoslavne cerkvene občine Ljubljana Peran Bošković in predsednik upravnega odbora družbe SCT Ivan Zidar sta podpisala pogodbo za drugo fazo gradnje kulturno-pastoralnega centra, ki naj bi zrasel ob Cerkvi sv. Cirila in Metoda na Prešernovi ulici v Ljubljani.

V prvi fazi, ki se je začela avgusta in za katero je prav tako poskrbela družba SCT, so pripravili gradbeno jamo, globoko devet metrov. V drugi fazi naj bi končali gradnjo samega objekta, v katerem bo na voljo 1.769 kvadratnih metrov prostorov.
Dokončanje del na prelomu leta 2009/2010
Po načrtih naj bi objekt zgradili do 5. maja prihodnje leto. Za vsa preostala potrebna dela, vključno z notranjo opremo, pa paroh predvideva, da bi lahko bila končana do konca leta 2009. Izbrana arhitekturna rešitev za kulturno-pastoralni center predvideva nizek objekt z dvema kletema, pritličjem in prvim nadstropjem.
V centru bodo poleg prostorne avle razporejene učilnice, pisarne, knjižnica, multimedijski center in bivalni prostori. Kot je ob današnjem podpisu poudaril paroh Bošković, bo center namenjen vsem prebivalcem Ljubljane in širše okolice. V njem bodo potekale pastoralne in izobraževalne dejavnosti ter kulturni dogodki. Prostore želijo izkoristiti za vzpodbujanje medkulturnega dialoga, strpnosti, zbliževanja kultur in ver.
Vlada od treh milijonov prispevala šestino
Za zdaj je Srbski pravoslavni cerkveni občini Ljubljana za izgradnjo centra uspelo zbrati milijon evrov, medtem ko je celotna investicija ocenjena na tri milijone evrov. Kot je pojasnil paroh Bošković, se za zbrana sredstva zahvaljuje vsem donatorjem. Slovenska vlada je prispevala 500.000 evrov.

Pravoslavni center v drugi fazi