Stranke se v zvezi s predvolilnim povezovanjem še ne želijo jasno opredeliti, večina pa jih napoveduje samostojen nastop. Foto: MMC RTV SLO
Stranke se v zvezi s predvolilnim povezovanjem še ne želijo jasno opredeliti, večina pa jih napoveduje samostojen nastop. Foto: MMC RTV SLO
Povezovanje SD-ja in KS-ja
SD je že podpisal sporazum o sodelovanju s Krščanskimi socialisti. Foto: MMC RTV SLO

SD bo na volitvah nastopil s samostojno kandidatno listo, na kateri pa naj bi bili tudi predstavniki treh neparlamentarnih strank, s katerimi so podpisali sporazume o sodelovanju.

Sporazume so tako že podpisali z Demokrati Slovenije, Krščanskimi socialisti Slovenije in s Stranko ekoloških gibanj Slovenije, morebitne koalicijske partnerje pa bodo iskali med strankami s sorodnimi programi. Stranka se v političnem prostoru vidi kot "glavni protagonist alternative".

LDS: Časa je še dovolj
LDS o zavezništvih še ne razmišlja, saj naj bi bilo za to še dovolj časa, kajti razmere se lahko do volitev še spremenijo, je za MMC povedal Jožef Školč. Tudi LDS se vidi kot alternativa vladajoči koaliciji in je zaposlen s sestavljanjem predvolilnega programa.

SNS, Lipa, Zares bodo nastopile samostojno
SNS nikakor ne razmišlja o predvolilnih koalicijah z nobeno stranko, v Lipi pa so prepričani, da bodo volilni prag presegli. Tudi v Zaresu o predvolilni koaliciji ne razmišljajo.

NSI: Za vstop v parlament se ne bojimo
Kot so za MMC sporočili iz NSi-ja, tudi v njihovem taboru ne razmišljajo o povezovanju z drugimi političnimi strankami. "Smo popolnoma samostojna stranka in samostojno bomo nastopili tudi na prihajajočih državnozborskih volitvah", so pojasnili. Prav tako so prepričani, da njihov vstop v parlament ni ogrožen, saj so jim tudi pred volitvami leta 2000 javnomnenjske raziskave napovedovale le 1,6 odstotka glasov, dosegli pa so jih 8 odstotkov.

SDS: V morebitni koaliciji tisti, ki bodo želeli
Kot pa so nam pojasnili v SDS-u, se do konca predsedovanja Slovenije EU-ju z volilnimi dejavnostmi ne bodo ukvarjali. Načelno so odprti za pogovore, v morebitno koalicijo z njimi pa bodo stopili tisti, ki bodo to želeli, še napovedujejo.

SLS: Povezovanje odvisno od programa, ne ideologije
IZ SLS-ja pa so za MMC sporočili, da razmislek o morebitnem povezovanju pri njih temelji na vsebinskih točkah konkretnega političnega programa, ne pa na ideoloških postavkah. Ideja povezovanja s Stranko mladih je usmerjena v cilj doeganja sinergij, vendar tudi tu dokončne odločitve o povezovanju še ni.

Odziv DeSUS-a še pričakujemo.

A. K. K./E. S.