Kongres stranke LDS bo konec maja, poleg Katarine Kresal za predsednika stranke kandidira tudi predsednik DS-ja Blaž Kavčič, vendar Kresalova o svojem uspehu ne dvomi. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Kongres stranke LDS bo konec maja, poleg Katarine Kresal za predsednika stranke kandidira tudi predsednik DS-ja Blaž Kavčič, vendar Kresalova o svojem uspehu ne dvomi. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
LDS razpravlja, kako naprej

Svet stranke LDS se je sešel, da bi razpravljali o aktualnih političnih razmerah in o pripravah stranke na referendum o pokojninski reformi.

Razpravo bodo nadaljevali na naslednjem svetu in na strankinem kongresu, ki po besedah Aleša Guliča ne bo samo volilni, ampak tudi vsebinski, saj naj bi določili delo stranke po referendumu. Ob tem je poudaril, da bo LDS ne glede na vse ostal v koaliciji do volitev, rednih ali predčasnih.

"Vsa energija v predstavitev prave resnice o pokojninski reformi"
Predsednica LDS-a Katarina Kresal je zatrdila, da je pokojninska reforma tako velik projekt, da je treba vso pozornost stranke in vlade usmeriti v uspeh na referendumu.

"Vsa naša energija bo v tem mesecu šla v predstavitev prave resnice o pokojninski reformi. Preveč je pomembna zadeva, da bi jo obremenili s političnimi problemi," je predstavila predreferendumske načrte. Poudarila je, da lahko s pravo energijo in zanosom ljudi prepričajo, da je pokojninska reforma dobra, saj se po njenem mnenju za ta projekt ne bo boril nihče razen te vlade.

"Nihče ni zadovoljen s situacijo, kakršno imamo"
Minister za pravosodje Aleš Zalar je pred posvetom poudaril, da je v tem trenutku najpomembnejši referendum o pokojninski reformi. "Nihče ni prav zadovoljen s situacijo, kakršno imamo, po drugi strani pa vemo, da ne smemo žrtvovati tistega, kar je bistveno, to je pokojninske reforme," je zatrdil in pojasnil, da bo po njegovem mnenju po referendumu tudi več znanega, kako bodo stranke ravnale v prihodnje.

Prepričan je, da je treba ločiti referendum in vprašanje vlade, saj volivci ne bodo odločali o vladi. Zatrdil je, da bodo naslednji koraki koalicije rezultat skupnega dogovora.

Na dnevnem redu tudi volilni kongres stranke
Svet LDS-a je med drugim razpravljal tudi o volilnem kongresu stranke, ki bo konec maja. Poleg Kresalove za predsednika LDS-a kandidira tudi predsednik DS-ja Blaž Kavčič. Ta je kritičen do gospodarsko-političnih elit, ob tem pa poudarja, da moramo v Sloveniji povrniti pristnejšo povezavo med politiko in javnim interesom.

Kresalova je povedala, da je vesela, da ima "dobrega in resnega protikandidata," saj meni, da je zmaga nad dobrim protikandidatom s kakovostnim programom toliko večji uspeh. Prepričana pa je, da bo ostala na čelu LDS-a.

Pred posvetom je poslanec LDS-a Borut Sajovic povedal, da sta oba kandidata za predsednika stranke dobra in da se bodo odločali na kongresu, ko bosta oba kandidata predstavila svoja programa. Zatrdil pa je, da trenutno podpira Katarino Kresal, in dodal, da se "na vsakem kongresu karte premešajo".

LDS razpravlja, kako naprej