Svetlik je potrdil, da naj bi se pokojnine zvišale. Foto: MMC RTV SLO
Svetlik je potrdil, da naj bi se pokojnine zvišale. Foto: MMC RTV SLO

Možnost za februarsko uskladitev pokojnin bo svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) obravnaval v torek.

Na seji naj bi imenovali tudi novega generalnega direktorja ZPIZ-a, na razpis pa sta se prijavila zdajšnji generalni direktor Marijan Papež in nekdanji minister za delo Janez Drobnič. Minister Svetlik je dejal, da "bi si želel, da bi se odločili za kandidata, ki bo imel podobne poglede na
modernizacijo pokojninskega sistema kot ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve".
Povedal je, da osebno pozna oba kandidata, "ne bi pa se rad vpletal v izbiro".

Napovedal je, da bodo kmalu oblikovali strokovno skupino, ki se bo začela ukvarjati z vprašanjem modernizacije pokojninskega sistema in bo nekaj časa delala "v bolj zaprtem krogu, da oblikuje določene predloge, potem pa bomo šli v javno razpravo in v razpravo s socialnimi partnerji".

Po njegovih besedah je "ključno vprašanje vzdržnost pokojninskega sistema, torej povečevanje prilivov in zmanjševanje odlivov iz sistema, tako da bomo lahko sistem vzdrževali tudi na dolgi rok". Minister pravi, da je mogočih več različnih rešitev, tako v smislu povečevanja obstoječih prilivov kot razmišljanja o novih. "Ne bi pa rad prejudiciral nobene rešitve," je dejal minister.