Poročilo komisije o brezplačnikih bodo poslanci obravnavali za zaprtimi vrati, javnost pa bo lahko spremljala le odločanje o sklepih. Temu je nasprotoval vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko. Foto: MMC RTV SLO
Poročilo komisije o brezplačnikih bodo poslanci obravnavali za zaprtimi vrati, javnost pa bo lahko spremljala le odločanje o sklepih. Temu je nasprotoval vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko. Foto: MMC RTV SLO
Dušan Kumer
"Poročila sploh niste prebrali in o njem diskutirate. Preberite si ga in videli boste, da ni dobro, da jo (predsednico komisije o brezplačnikih Melito Župevc) silite v nezakonito ravnanje," je Tanka opozoril Kumer. Foto: MMC RTV SLO

Kolegij predsednika DZ-ja Ljuba Germiča je sklenil, da bo izredna seja DZ-ja, na kateri bodo poslanci obravnavali zakon o poroštvu za izgradnjo TEŠ-a 6, poročilo komisije o brezplačnikih in predlog sprememb zakona o pravilih cestnega prometa, sklicana v torek ob 10. uri.

Obravnava poročila o brezplačnikih za zaprtimi vrati
Poročilo komisije o brezplačnikih bodo poslanci obravnavali za zaprtimi vrati, javnost pa bo lahko spremljala le odločanje o sklepih. Temu je nasprotoval vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko, ki meni, da bi moralo biti poročilo, prav tako pa tudi njegova obravnava, javno. Tajni bi morali po njegovem ostati le deli, ki so bili označeni kot bančna oz. poslovna tajnost.

"Nobenega razloga ni, da so odreditev parlamentarne preiskave, dokazni sklepi, povzetki javnih zaslišanj in logična sklepanja zaprti za javnost. Ni potrebe, da na tak način obravnavamo poročilo. Vse kar je bilo na komisiji javno predlagamo, da je tudi obravnavano javno. Nedopusno je, da si predsednica preiskovalne komisje vzame pravico, da celotno poročilo zapre javnosti," je poudaril.

Vodja SD-jevih poslancev Dušan Kumer pa je prepričan, da "nekdo" ne želi, da bi poročilo obravnaval DZ. "Poročila sploh niste prebrali in o njem diskutirate. Preberite si ga in videli boste, da ni dobro, da jo (predsednico komisije o brezplačnikih Melito Župevc) silite v nezakonito ravnanje," je Tanka opozoril Kumer.

Iz državnega zbora pa so, kot trdijo, "zaradi netočnih izjav poslanca SDS-a Branka Grimsa, da državni zbor poslankam in poslancem ni omogočil vpogleda v končno poročilo o brezplačnikih", poslali pojasnilo glede omenjene zadeve.
"Državni zbor je na osnovi odredbe generalne sekretarke poslancem in poslankam od srede 28. 9. 2011 v varnostnem območju Državnega zbora omogočil vpogled v Končno Poročilo Preiskovalne komisije za ugotovitev in oceno dejanskega stanja izdajanja in financiranja brezplačnih tednikov "Slovenski tednik" in "Ekspres". Poročila, ki je označeno s stopnjo tajnosti INTERNO, in po navedbah predsednice preiskovalne komisije vsebuje tudi druge podatke, katerih varovanje določajo zakoni (davčno tajnost, bančno tajnost, osebne podatke in poslovno skrivnost), ni dovoljeno javno razkriti,"
so zapisali.

Vlada za obravnavo paketa zakonov po nujnem postopku
Seje se je udeležila tudi generalna sekretarka vlade Helena Kamnar, ki je dejala, da bo vlada v četrtek sprejela paket zakonov, ki jih bo nato poslala v parlamentarno proceduro. Kot pravi, gre za zakone, ki so povezani z implementacijo evropskih direktiv, zaradi neizpolnjevanja katerih je Slovenija že dobila opomine. Me drugim gre tudi za energetski zakon in zakon o bnančništvu, ki naj bi jih DZ obravnaval po nujnem postopku.

Poleg omenjenih zakonov bo vlada v parlament poslala tudi interventni zakon in zakon o javnih financah, o njihovi obravnavi pa bo kolegij predsednika DZ-ja odločal v petek.

Tanko je ob predlogu Kamnarjeve izrazil zaskrbljenost nad količino neobdelanih zadev, kar po njegovem kaže, da stvari v koaliciji niso delovale.