Plinskega terminala kot kaže v Sloveniji ne bo. Foto: RTV SLO
Plinskega terminala kot kaže v Sloveniji ne bo. Foto: RTV SLO
Luka Koper
Po podatkih ministrstva za okolje umestitev terminalov v Tržaški zaliv ni sprejemljiva. Foto: RTV SLO
Terminalov ne bo

To naj bi kot možnost v intervjuju za časopis Dnevnik omenil predsednik uprave Luke Koper Robert Časar, ki je svoje izjave pozneje omilil.

Na ministrstvu za okolje so povedali, da v državnem lokacijskem načrtu za Luko Koper, ki je v pripravi, ni predvidena gradnja plinskega terminala. Na ministrstvu so dejavni pri reviziji mednarodnih študij o plinskih terminalih, ki kažejo, da umestitev slednjih v Tržaškem zalivu zaradi okolijskih omejitev ni sprejemljiva.

Morebitni gradnji terminala nasprotujejo tudi v Mestni občini Koper, kjer bodo budno spremljali vsa morebitna dogajanja in dejavnosti na tem območju. V interesu občine Koper sta zdravo bivalno okolje in varnost občank in občanov, zato bodo njihove koristi ščitili z vsemi možnimi sredstvi.

Italija še razmišlja o terminalih
O gradnji plinskih terminalov v Italiji še niso prenehali razmišljati, deželna vlada Furlanije - Julijske krajine pa naj bi dokončno odločitev o tem sprejela čez 15 dni. Mnenje naj bi bilo pozitivno, kar pa je v nasprotju s stališči vseh prizadetih občin. Končno odločitev o gradnji morskih terminalov pa bo sprejela vlada v Rimu.

Poslansko vprašanje ministru
Na ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika pa je poslansko vprašanje naslovil poslanec Aurelio Juri iz SD-ja, ki ga zanima, kako daleč so postopki za izgradnjo terminalov v Tržaškem zalivu, oziroma kaj je Slovenija dosegla s svojim nasprotovanjem. Ministra še sprašuje, ali lahko pomiri prizadete prebivalce na obeh straneh meje, da bo ta vlada, dosledno s svojimi dosedanjimi prizadevanji zoper uplinjevalnika v Italiji, ravnala enako tudi ob morebitni podobni zamisli pri nas.

Terminalov ne bo